Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелбата в Крайстчърч – Ардърн: За мен Брентън е безименен терорист

[post-views]
След ужасът в Крайстчърч – Нова Зеландия затяга закона за оръжията

nova zelandia strelecПремиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн публично обеща никога да не произнася името на крайно десния супермарсист, който уби 50 души при нападението срещу джамии в Крайстчърч. Тя обясни своето решение с нежеланието си да даде на такъв човек славата, към която се е стремил.

Нова Зеландия все още не може да се съвземе от ужаса, след най-кървавото терористично нападение в историята на страната, извършено от 28 годишният австралийски гражданин Брентънт Тарант.

Емоционалната реч на премиера Джасинда Ардърн започна със „Салам алейкум“, което на арабски означава „мир за вас“ .Тя увери депутатите, че обвиняемият ще бъде изправен пред цялата тежест на закона.

Джасинда Ардърн – министър-председател на Нова Зеландия:

„Той е искал да постигне много неща със своят акт на тероризъм, но най вече да получи известност. Затова никога няма да чуете да произнасям името му.“

Той е терорист, престъпник и екстремист и затова ще говоря за него, като човек без име, каза още Джасинда Ардърн. Новозеландският премиер призова съгражданите си да уважат скръбта на мюсюлманската общност, като се присъединят към  петъчната молитва, когато ще се навърши една седмица от смъртоносната стрелба. Междувременно прокуратурата в Нова Зеландия заяви, че Брентънт Тарант е действал сам, но не изключва да е имал помощници. Пет дни след терористичния акт властите все още не могат да идентифицират всички жертви на атаката, сред които има най-малко 5 деца под 16 годишна възраст.

Най-ново

Единична публикация

Избрани