Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Aвстралийци може да се приберат от Турция „в ковчези“, обяви Ердоган

[post-views]
Ердоган свика Съвет по сигурността в Истанбул

ErdoganНапрежението между Австралия и Турция нараства, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи недопустими според Канбера коментари заради атентата в Нова Зеландия и битката при Галиполи през Първата световна война.

Австралийският премиер Скот Морисън обяви, че страната му ще преразгледа съветите си за пътуване до Турция. Според в. „Гардиън“ това може да означава австралийците да бъдат предупредени да не пътуват до Турция за националния ден в памет на жертвите на войни от страната и от Нова Зеландия на 25 април. На турска територия хиляди отбелязват събитието заради операцията при Галиполи, в която участва австралийският и новозеландският армейски корпус.

Тази седмица Ердоган коментира, след като обясни, че атаката в Нова Зеландия с 50 жертви миналата седмица „не е изолирано, а по-организирано“ събитие, посещенията на граждани на двете държави в Турция: „Дядовците ви дойдоха, някои от тях се върнаха в ковчези. Не се и съмнявайте, че ще ви изпратим обратно като дядовците ви.“

Според турски медии той има предвид австралийци и новозеландци с крайнодесни възгледи. Австралия е и родината на Брентън Тарант, обвинен за атаката в Крайстчърч и посещавал Турция два пъти според данни на разузнаването в Анкара.

Според австралийския премиер Морисън думите на Ердоган са „силно обидни… и безразсъдни в тази деликатна обстановка“. Освен това те „обиждат паметта“ на хората, свързани с кампанията от Галиполи. Морисън добави, че „всички възможности са на масата“ в отношенията с Турция, ако турското правителство не се извини.

Ердоган, вече критикуван, че показва видеоклипа от атентата в Крайстчърч на предизборни митинги, вчера предложи на Нова Зеландия да върне смъртното наказание, за да осъди нападателя, и заплаши, че Анкара ще вземе мелки срещу него, ако Уелингтън не го направи. Днес обаче той публикува във „Вашингтон пост“ статия, в която изрази увереност, че новозеландският премиер Джасинда Ардърн ще се справи адекватно със ситуацията.

Източник: Дневник

Най-ново

Единична публикация

Избрани