Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Астана става Нурсултан – Казахстан преименува столицата си в чест на Назарбаев

[post-views]
Казахстанският президент подаде оставка след почти 30 години на власт

kazahstan prezidnetКазахстан официално преименува столицата си в чест на президента Назарбаев и дори се готви да му издигне паметник. Астана вече ще се нарича Нурсултан, решиха единодушно двете камари на местния парламент и приеха специален закон за изменение на Конституцията.

Промяната беше обявена незабавно след като председателят на Сената Касим-Жомарт Токаев положи клетва като изпълняващ длъжността на Казахстан. Рокадата във властта се наложи след като вчера 78-годишният Нурсултан Назарбаев неочаквано подаде оставка след близо 3 десетилетия начело на страната. Токаев ще довърши изтичащия догодина президентски мандат, като все още не е ясно дали след това ще се кандидатира за поста. Като потенциален наследник на Назарбаев се спряга името на най-голямата му дъщеря – Дарига, която застана начело на Сената и вече е вторият най-важен човек в страната.

Очаква се първият президент на Казахстан да задържи влиянието си върху политическия живот особено след като Токаев се зарече да търси мнението му по най‑важните държавни въпроси. Назарбаев пожизнено остава „баща на нацията“ и заедно с това запазва лидерската си роля в управляващата партия, както и председателския пост във влиятелния Съвет за сигурност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани