Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на ЕС решават отлагането на Брекзит

[post-views]
Брекзит се отлага? Лондон поиска отсрочка до 30 юни

Tereza MayВсе още има надежда Великобритания да напусне ЕС със сделка. Това заяви британският премиер Тереза Мей малко преди да замине за Брюксел, където ще се опита да убеди останалите европейски лидери, сред които и българския премиер Бойко Борисов, да уважат поисканото от нея временно отлагане на Брекзит до 30 юни.

ЕС изглежда склонен да даде отсрочка на Великобритания, но при условие, че парламентът подкрепи споразумението на Тереза Мей за гладък Брекзит, след като на два пъти категорично го отхвърли. След поредния провал миналата седмица, британското правителство взе изненадващото решение да отложи напускането си – временно.

Тереза Мей – министър–председател на Великобритания:

 „Днес съм тук да обсъдя с европейските си колеги искането ни за кратко удължаване на чл.50 до края на юни. Както самата аз посочих, за мен лично това е разочароващо, но смятам, че това ще даде време на британския парламент да вземе окончателно си решене как да изпълни волята на британския народ след референдума.“

Освен темата Брекзит, в дневният ред на лидерите на страните-членки на ЕС се очаква да обсъдят още подсилването на Европейската икономическа база, климатичните промени, отношенията с Китай  и сигурността на 5G системите, както и напредъкът по противодействие на дезинформацията и фалшивите новини.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани