Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Твърд отговор: Франция праща армията срещу „жълтите жилетки”

[post-views]
Франция арестува виден руски олигарх, Киев изкара нова статистика за руските загуби

police franceФранция се подготвя за поредна демонстрация на т.нар „жълти жилетки“. Властите затегнаха мерките за сигурност и за първи път ще разположат армейски спецчасти за борба срещу тероризма по улиците на големите градове.

Френското правителство се закани, че няма да допусне повторение на събитията от мината седмица в Париж, когато стотици представители на протестната мрежа разбиваха и плячкосваха магазините и ресторантите по „Шанз Елизе“. Според оценката на властите нанесените щети се изчисляват за десетки милиони.

Полицията обяви, че няма да допусне шествието на протестиращите да премине през емблематичният булевард.

Именно погромите от миналата седмица накараха френския президент Еманюел Макрон да нареди разполагането на редовна армия, за да подпомага действията на полицията.

Мярката е твърде крайна, твърдят критици, но според френския премиер Едуард Филип последният протест е доказал, че настоящите мерките за сигурност са недостатъчни.  Военните ще са с ограничени правомощия, основната им задача е да охраняват стратегически обекти.

Френските медии коментират, че военните са част от антитерористичната операция „Сентинел“, която  стартира в отговор на терористичните атентати в Париж в края на 2015 г. В началото демонстрациите на  протестното движение на „жълтите жилетки“ се радваше на широка обществена подкрепа, която в последствие беше загубена заради вандалските прояви.

  

  

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани