Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Такъв ли е светът – войни, бедствия, корупция

[post-views]
Такъв ли е светът – войни, бедствия, корупция

Ханс Рослинг е лекар, професор по международно здраве, известен лектор и преподавател. Бил е съветник на Световната здравна организация и УНИЦЕФ и е един от основателите на организацията „Лекари без граници“ и на фондация „Гапмайндър“. Неговите TED лекции са гледани над 35 милиона пъти. Той е един от „Стоте най-влиятелни хора в света“ на списание „Тайм“.

FactologichnostВижте света. Войни, насилие, природни бедствия, корупция… Нещата са зле и сякаш все повече се влошават, нали? Богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни; насилието ескалира, икономиката е нестабилна. Скоро планетата ще изчерпи ресурсите си, освен ако не направим нещо драстично. 
Това е картината, която повечето живеещи на Запад виждат в медиите и която гнети съзнанието им. А светът въпреки всичките му несъвършенства се оказва в доста по-добро състояние, отколкото предполагаме. Стъпка по стъпка, година след година светът се подобрява. Независимо че човечеството е изправено пред огромни предизвикателства, постигнали сме невероятен напредък. Това е мирогледът, който се основава на фактите. 
Често обаче хората не искат да видят света такъв, какъвто е в действителност. Предпочитат да се придържат към собствените си становища, колкото и несъстоятелни да са те. Ако обаче сте сред хората, готови да заменят инстинктивните си реакции с рационално мислене, а предразсъдъците – с факти, то тогава тази книга ще ви покаже света, какъвто не сте си го представяли.
За книгата „Фактологичност” (ИК „Изток–Запад”, превод: от английски: Боян Костов) „Тя е  последната ми битка в мисията, на която съм посветил живота си – да се боря с опустошителното глобално невежество… В предишните си сражения бях въоръжен с огромни масиви от данни, изключителен софтуер, енергичен стил на водене на лекции и шведски байонет. Не беше достатъчно. Но се надявам, че тази книга ще бъде.”  Ханс Рослинг, февруари 2017 г.

В ръцете на Ханс Рослинг данните сякаш пеят. Глобалните тенденции в сферата на здравеопазването и икономиката заживяват бляскав живот. А цялостната картина на глобалното развитие – заедно с някои изненадващо добри новини – се избистря и застава на фокус.” ТЕD

Три минути с Ханс Рослинг са достатъчни, за да променят представата ви за света.” сп. „Нейчър“

„Една от най-важните книги, които някога съм чел – незаменим наръчник за трезво разбиране на света. “ Бил Гейтс

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани