Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турската армия обновява стрелковия си арсенал

[post-views]
Турската армия обновява стрелковия си арсенал

Автор: Доц. д-р инж. Георги МАРИНОВ

5,56 мм Mehmetcik-1
5,56 мм Mehmetcik-1
През 2008 г. в турската армия постъпиха първите образци щурмова пушка с обозначение Mehmetcik-1 с калибър 5,56 мм. Тя е конструирана на базата на немската щурмова пушка HK 416. Оръжието работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове, при къс ход на газовото бутало.

Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява със седем бойни упора, изработени на затвора. Масата на оръжието не надвишава 3,6 кг. Използва пълнители с вместимост 30 патрона.
В хода на използване на пушката, турското командване отчело редица недостатъци, отнасящи се главно до недостатъчната пробивна способност на нискоимпулсния 5,56-мм патрон. Поради малката си маса, изстреляният куршум не притежава достатъчна стабилност при полет, лесно се отклонява от вятъра и от леки прегради (клонки на дървета, храсти и др.). Това дало основание на военното ръководство да предпочете по-мощния пушечен патрон с калибър 7,62х51 НАТО, като задели средства за разработване и производство на оръжие, предназначено за посочения патрон. Такава поръчка получило най-голямото предприятие – оръжейния концерн MKEK (Makina ve Kimya Endustrisi Kurumu), в което е съсредоточено основното производство на военни оръжия за турската армия.

Щурмова пушка MPT-76
Щурмова пушка MPT-76
През 2014 г. била представена новата щурмова пушка с обозначение MPT-76, което се разшифрова като Milli Piyade Tüfeği (национална пехотна пушка). По често тя е обозначавана като Mehmetcik-2 или MKEK MPT-76. Производителите отбелязват, че тя е преминала над 50 различни вида изпитвания, като в хода им са били изразходвани над 1,1 млн. патрона. Работата на автоматиката на МРТ-76 се основава на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта, които се използват за задвижване на газово бутало, придаващо движение на свързания с него затвор. Газовото бутало извършва къс ход, осигурявайки темп на стрелбата 650 изстр./мин. То е разположено в газоотвеждащ цилиндър, разположен над цевта. Затворът има 7 бойни упора, които му гарантират надеждно заключване при изстрел.   

Цевта е изработена по метода на студеното коване. Така е постигнато уплътняване на структурата на метала, увеличаване на неговата износоустойчивост и якостни качества. По данни на производителя ресурсът на цевта надхвърля 12-15 хиляди изстрела. Предвидено е в челната част на цевта да може да се закрепва щик-нож. Общата дължина на цевта е 406 мм. Специалистите отбелязват, че тази дължина е недостатъчна за придаване на максимална начална скорост на изстреляния куршум, тъй като барутния заряд на мощния пушечен патрон не успява да изгори напълно докато куршума се придвижва в цевта. В това отношение досега използваната G-3 има дължина на цевта 450 мм, осигуряваща начална скорост на куршума над 850 м/с и дулна енергия около 3400 джаула. При МРТ-76 началната скорост не надвишава 800 м/с, а дулната енергия е под 3000 джаула. 

МРТ-76
МРТ-76
 В горната част на корпуса на оръжието е изработена дълга „пикатини релса” за закрепване на множество допълнителни приспособления –  оптични и инфрачервени мерници,  лазерни целеуказатели и др., както и ръчка за лесно пренасяне на оръжието. В долната част на корпуса също има такава релса с по-малка дължина, на която може да се закрепва допълнителна ръкохватка или двунога. Мерните прибори на МРТ-76 позволяват воденето на точен огън на разстояние до 600 м.  В задната част под мерника е разположена ръкохватката за ръчно придвижване на затвора в задно крайно положение, който лесно се задейства както с лявата, така и с дясната ръка. Над ръкохватката е разположен лост на селектора за избор на вида на огъня – единичен или автоматичен, комбиниран с предпазител. 

Щурмовата пушка е снабдена с телескопичен приклад, който може да се регулира по дължина, в зависимост от физическите особености на стрелеца. В задната му част е закрепена гумена наставка, поемаща част от възникващия откат при изстрел.
Кутията за пълнителя е изработена от алуминиева сплав. В нея се поставя полупрозрачен пълнител с вместимост 20 патрона, разположени шахматно. Бутонът за освобождаване на пълнителя е разположен двустранно, на удобно място пред пистолетната ръкохватка и еднакво лесно се задейства от дясната и от лявата страна. 

JMK BORA-1211
JMK BORA-1211
JMK BORA-12
JMK BORA-12
Теглото на щурмовата пушка е около 4,18 кг без пълнител и допълнителни приспособления. За сравнение следва да се посочени, че теглото на АК-47 е 3,8 кг в незаредено състояние. Разбира се тук следва да се отбележи по-мощният патрон който използва МРТ-76, изискващ по-висока металоемкост на всички части на автоматиката и на цевта. Общата дължина на МРТ-76 е 900 мм с прибран приклад и 1000 мм, когато прикладът е разгънат. През 2017 г. турската компания MKEK показа на международното оръжейно изложение IWA 2017 снайперова пушка с обозначение JMK BORA-12. Производителите твърдяха, че по далекобойност и точност на стрелбата, това е най-добрият снайпер в своя клас. Пушката е предназначена за патроните с калибър 7.62×51 НАТО. Интересен е фактът, че нейният предшественик с обозначение JNG-90 бил откраднат от изложбата Eurosatory в Париж през 2014 г., въпреки железните мерки за сигурност. Това обаче увеличило интереса към оръжието. 
JMK BORA-12 (JNG-90) представлява пушка с ръчно презареждане, снабдена с надлъжно пълзящ затвор и сменяем пълнител.  Цевта е закрепена единствено на цевната кутия. В дулната част е монтиран трикамерен дулен спирач.

Пушката можа да има два вида цеви – за стандартните патрони с калибър 7,62х51 и за патрони с дозвукова скорост 7.62×51 мм Subsonic. В последния случай се използва заглушител. Затворът има три бойни упора, изработени от специална стомана и покрита с молибденов бисулфид за намаляване на триенето и износването. 

Усилието за задействане на ударно-спусковия механизъм се регулира от 2 до 30 нютона. Използват се пълнители с вместимост 5 или 10 патрона. Те са изработени от прозрачна пластмаса. Към пушката е монтирана стандартната „пикатини-ралса“ за закрепване на дневни или нощни прибори.  JMK BORA-12 има маса 6,4 кг, обща дължина 1165 мм и дължина на цевта 660 мм. При използване на патрони Lapua HPC куршумът излита  с начална скорост 860 м/с, като ефективно поразява цели на дистанции до 1200 м. 

Girsan MC28 SACS
Girsan MC28 SACS
Турската армия прояви интерес към пистолета на националната оръжейна компания Girsan Gun Industry. При неговото изработване са използвани най-съвременните технологии в оръжейното производство. На пръв поглед, пистолетът прилича на американския Smith & Wesson M&P, но при внимателен оглед могат да се намерят редица съществени разлики, което го прави уникален. 

Пистолетът е предназначен за стандартните в НАТО 9-мм патрони Parabellum. При изстрел куршумът се изстрелва с начална скорост около 350-370 м/сек и дулна енергия около 480-490 джаула. Това е патрон, който съчетава в себе си добра пробивна и спираща сила, позволяваща използването му, както в пистолетите за самоотбрана, така и в щурмовите армейски и полицейски пистолети. Принципът на работа на автоматиката е основана на отката на заключения затвор при къс ход на цевта. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява по схемата Browning-SIG. Пистолетът е със скрит ударник. На задната стена на затворния блок има указател за наличието на патрон в цевта, оцветен в червен цвят, който позволява при насочване бързо да се установи готовността на оръжието за произвеждане на изстрел. 

Полимерната рамка е изработена от високоустойчива на удар и топлина пластмаса. В предната долна част на рамката има т. нар. „пикатини релса” за закрепване на лазерни целеуказатели, тактически фенери, бързомерци и др. Удобство при стрелба с двете ръце се осигурява от насечената предна стена на спусковата скоба, върху която удобно ляга показалецът на една от двете ръце. Напречни насечки има и в челната и задната стена на ръкохватката. Прави впечатление дълбоко изрязана горна част за дланта. Това е стремеж на конструкторите за намаляване на рамото между упорната точка на дланта с ръкохватката и оста на канала на цевта. Колкото рамото е по-малко, толкова „отскачането” на пистолета при изстрел е по незначително. Това е изключително важно при произвеждане на серия последователни изстрели.  

Конструкторите са помислили и за стрелците с различни размери на дланта. За целта в комплекта на оръжието влизат три наставки, монтирани в задната част на ръкохватката. Те осигуряват надеждно и здраво захващане и удържане на пистолета при изстрел. Сменят се изключително просто и бързо със специално приспособление от комплекта на оръжието. Върху рамката липсват издадени бутони и лостчета, които възпрепятстват бързото изваждане на пистолета от кобури и дрехи, което е характерно за голяма част от съвременните образци. При Girsan MC28 SACS има само две лостчета и един бутон от лявата страна, които са разположени в удобни вдлъбнатини в рамката. Единият лост е за разглобяване, другият е на затворната задръжка. Бутонът е на ключалката за освобождаване на пълнителя.

 Ударно-спусковият механизъм е с висока степен на безопасност, въпреки липсата на традиционен ръчен предпазител. Невъзможността за произвеждане на случаен изстрел се осигурява с малкото допълнително предпазително лостче, разположено пред спусъка. То блокира ударника и не позволява произвеждане на неволен изстрел при изпускане на пистолета или по друга причина.  Цевта на пистолета е изработена по метода на студеното коване. То се извършва на специални машини, които изковават заготовката с 4 или 6 вибрационни чука при стайна температура. Чрез коването се постига уплътняване на материала и подобряване на неговата структура.

На коване се подлага тръбен материал, в който се вкарва полиран сърдечник с наклонени издатъци по повърхността. При коването сърдечникът се придвижва по дължина на цевта и формира 6 бр. вътрешни канали със стъпка 250 мм. Производителите твърдят, че висококачествената стомана в комбинация със студеното коване осигурява ресурс на цевта над 50 000 изстрела, което прави оръжието почти вечно. Производителите предлагат два варианта на пистолета- класически и скъсен с обозначение съответно MC28-SA и MC28-SAC. Класическият вариант има общa дължина 193,8 мм при дължина на цевта 108 мм. Теглото му е 730 г в незаредено състояние. Скъсеният вариант  има намалени габаритни размери и мака, като дължината му е 182,5 мм, а масата само 690 г. Дължината на цевта не превишава 97 мм. Независимо от по-малката начална скорост на скъсения вариант, ефективността на водения огън достига до 70 м.

UNG-12
UNG-12
Едно интересно гладкоцевно оръжие привлече вниманието на военните специалисти в последните години. То е подходящо при използване в специалните операции. Това оръжие е гладкоцевната пушка с обозначение UNG-12 на фирмата UZKON ARMS. 
Тя е конструирана по схемата „бул-пап”което не е типично при  този вид оръжия.   По външен вид новата „бул-пап“-пушка до голяма степен прилича на белгийската нарезна  щурмова пушка FN F-2000 и на английската SA-80, но конструктивните разлики са доста съществени.   UNG-12 е самозарядна и използва патрони 12-ти калибър с дължина на гилзата 76 мм. Автоматиката работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове, които се използват за придвижване на затвора в задно крайно положение. Затворът се задвижва назад с помощта на бутало, движещо се в газов цилиндър, разположен под цевта. Придвижването му напред и дотикването на следващ патрон се осъществява от спирална възвратна пружина.

Горната част на корпуса на пушката е изработена чрез фрезоване от алуминий, а долната част е от ударо- и термоустойчива пластмаса. Използването на леки материали е позволило на конструкторите да достигнат една минимална маса от 3,75 кг, която се счита за много добро постижение. Производителите са разработили тринадесет варианта на разцветки на корпуса, включително еднакво и различно оцветяване на двете му части. Характерна особеност на „бул-пап” оръжията е разполагането на част от ударно-спусковия механизъм в приклада. Това осигурява намаляване на дължината и масата на оръжието.

По този начин общата дължина на UNG-12 е намалена до 840 мм, което прави оръжието доста маневрено и удобно за носене и използване. Като недостатък на „бул-пап” е близкото разположение на отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи и затворната ръкохватка до лицето на стрелеца.  

Интересно решение на конструкторите е използването на сменяем пълнител с вместимост 2 или 5 патрона. Той е разположен зад пистолетната ръкохватка.   В горната част на корпуса е  изработена пикатини релса по американския военен стандарт MIL-STD-1913. На нея могат да се закрепват както механични и оптични мерни прибори, така и други тактически приспособления, които осигуряват изпълнението на широк кръг специални задачи в различна динамична среда.  Производителите твърдят, че UNG-12 може да се подложи на непълно разглобяване само за около 10 сек, без необходимост от използване на специални инструменти. Това е важен показател при отстраняването на възникнали засечки и повреди. 

Оръжейните експерти отбелязват, че новият турски „бул-пап” е изключително  удобен за скоротечни огневи контакти на близки дистанции и при необходимост от използване на специални боеприпаси – газови, светлинни, травматични и др.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани