Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мексико поиска извинения от Испания и Ватикана – настоява да признаят престъпления отпреди 5 века

[post-views]
Папата остро осъди войната в Украйна

Papa_FranciskМексико поиска от Испания и Ватикана извинение за зверствата на конкистадорите. В специално писмо президентът на латиноамериканската държава настоя крал Фелипе VI и папа Франциск да признаят, че при колонизирането на страната преди 500 години са извършени сериозни престъпления срещу човешките права.

Според мексиканския президент Лопес Обрадор местното индианско население е станало жертва на масови убийства, извършени под командването на Ернан Кортес в процеса на колонизация на Латинска Америка. Говорейки сред руините на древен град на маите първият от десетилетия представител на левицата начело на Мексико поиска от ръководителите на Кралство Испания и Римокатолическата църква да направят пълни признания и да се извинят за злодеянията на предците си по време на Конкистата.

Реакцията на Мадрид не закъсня и испанското правителство категорично отхвърли възможността за подобно извинение. Кабинетът подчерта, че събития отпреди 5 столетия не могат да бъдат разглеждани в светлината на съвременните правни съображения. Испания призова Мексико да запази конструктивната перспектива на диалог между двата „братски народа“, които досега винаги са съумявали да четат общото си минало без гняв.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани