Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Господарят на Брекзит: Британският парламент пое контрола по „развода“ с ЕС

[post-views]
Господарят на Брекзит: Британският парламент пое контрола по „развода“ с ЕС

UK-parlamentБезпрецедентен вот в Британския парламент по сагата Брекзит. Британските депутати решиха да поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от ЕС. Подобен ход отваря редица алтернативни варианти за „развода“, включително  и отмяната на Брекзит, коментира Би Би Си.

Поправката бе внесена от депутат на управляващата Консервативна партия и бе приета с 392 гласа „за“, срещу 302 „против“. Трима министри от кабинета на премиера Тереза Мей подадоха оставка, за да могат да участват в гласуването. Изменението ще позволи на Камарата на общини да организира серия от гласувания за различни варианти за напускането на страната, включително: Оставане в единния пазар, провеждането на нов референдум и дори отмяна на „Брекзит“.

Безпрецедентният вот е поредният удар срещу опитите на Тереза Мей да прокара в парламента споразумението си с ЕС за гладък „развод“, независимо, че депутатите вече два пъти го отхвърлиха. През последните седмици драмата около предстоящото напускане на Обединеното кралство претърпя няколко обрата. Страната трябваше да напусне ЕС на 29 март, но опасността от „Брекзит“ без сделка, принуди Тереза Мей да го отложи. Според договорената с останалите европейски лидери отсрочка, Лондон трябва да напусне ЕС на 12 април или на 24 май, като от крайната дата зависи това, дали британския парламент ще отхвърли или подкрепи споразумението на Тереза Мей за гладък Брекзит. След последните събития обаче не е ясно дали ще се стигне въобще до там.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани