Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стена по границата между САЩ и Мексико ще има: Пентагонът отпусна 1 млрд. щатски долара за строежа

[post-views]
Пентагонът обмисля предложение на „Боинг“ за производството на ново и евтино ударно оръжие за Украйна, твърдят източници

pentagonПентагонът отпусна 1 млрд. долара за строеж на стена по американско-мексиканската граница. От военното ведомство обосноваха решението си с мотива, че това е единственият начин да бъдат блокирани основните коридори за контрабанда на наркотици от Латинска Америка. На практика това са първите средства, насочени за строежа след като президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение в страната и така заобиколи отказа на Конгреса да финансира проекта.

В прессъобщение Пентагонът посочва, че въпросните средства се пренасочват в подкрепа на Министерството за вътрешна сигурност и на Граничните служби. За решението си военното ведомство се позовава на законодателни разпоредби и на спешната необходимост от съдействие, която имат федералните служби за пресичане на наркотрафика.

Предвижда се оградата по границата с Мексико да бъде проектирана и изградена от инженерни войски в района на щатите Аризона и Тексас. Съоръжението ще бъде с дължина 91 км и височина над 5 м.  Проектът включва още инфраструктурни подобрения, като изграждане на пътища и подмяна на осветлението в граничната зона.

Американският президент Доналд Тръмп смята ситуацията по южната граница за „критична“ и настоява за изграждането на физическа бариера, която да спре и нелегалния мигрантски поток. Според опозицията държавният глава е „изфабрикувал“ извънредното положение, за да постигне целите си, а сенатори от Демократическата партия обвиниха Пентагона, че не е спазил надлежните процедури преди да уведоми Конгреса за финансовия трансфер.

Най-ново

Единична публикация

Избрани