Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия свали сателит с ракета и се обяви за „космическа свръхдържава“

[post-views]

solar_samoletИндия успешно изпробва противоспътниково оръжие и свали с ракета сателит в ниска орбита. Това съобщи днес премиерът Нарендра Моди, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

„Индия се нареди сред космическите свръхдържави след страни като САЩ, Русия и Китай. Наше противоспътниково оръжие успешно свали апарат в ниска околоземна орбита“, заяви Моди в обръщение към нацията, цитирано от ТАСС.

По думите му „сега Индия е готова за война в Космоса“. Противоспътниковото оръжие е създадено от Индийската организация за космически изследвания, чиито специалисти бяха поздравени от Моди във връзка с успешното изпитание.

Сателитът е свален от разстояние 300 км, уточни лидерът националист в словото, излъчено по телевизиите. „Целта ни е да установим мир, а не да създадем атмосфера на война. Това не е насочено срещу никоя страна“, увери той, цитиран от АФП.

Някои телевизии показаха компютърно генерирани симулации с действието на ракетите.

Опозицията вече критикува Моди заради решението да съобщи новината предизборно, след като по собствените му думи тестът се е случил „преди време“, съобщават Би Би Си и „Ал Джазира“.

Моди рядко прави подобни телевизионни обръщения. Вотът за парламент ще е през април и май.

Източник: Дневник

Най-ново

Единична публикация

Избрани