Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Задържаха предполагаем терорист във Виена – иракчанинът готвел влакови атентати в Германия

[post-views]
Задържаха предполагаем терорист във Виена – иракчанинът готвел влакови атентати в Германия

Another police raid operation in ChemnitzПри съвместна спецакция с германските си колеги австрийската полиция задържа във Виена иракски гражданин по подозрение, че е подготвял влакови атентати в Германия. Арестуваният е 42-годишен мъж, за когото се смята, че е поддръжник на терористичната групировка ИДИЛ.

Според местните медии задържаният е баща на 5 деца, който има 15-годишен стаж в иракската армия. За него има информация, че се е установил в австрийската столица като бежанец и последно е работил в охранителна фирма.

Полицията разполага с данни, че миналата година заедно с помощник заподозреният опънал стоманено въже над железопътната линия между германските  градове Мюнхен и Нюрнберг, което доведе до катастрофа с един от влаковете. Два месеца по-късно същият поставил на линията край Дортмунд бетонни блокове, а в близост до мястото органите на реда откриха знамена на т.нар. Ислямска държава и надписи на арабски. За щастие няма пострадали при нито един от случаите, коментираха от прокуратурата и уточниха, че предполагаемата цел да извършителя е била да принуди влаковете да дерайлират.

Баварските власти благодариха на колегите си от Виена за „отличното сътрудничество“ и подчертаха, че австрийски и германски следователи ще продължат да разпитват арестанта до пълното изясняване на всички факти. Всичко това се случва броени дни след сходни събития и в Германия, където властите задържаха 10 предполагаеми джихадисти, планирали атентат, при който „да убият възможно най-много неверници“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани