Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп: Всички варианти са на масата – Вашингтон настоя Русия да се изтегли от Венецуела

[post-views]
Доналд Тръмп се завръща, влиза в надпреварата за Белия дом през 2024 г.

Donald TrumpПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп настоя Русия да се махне от Венецуела, след като Москва разположи свои военни и бойна техника в латиноамериканската държава. В отговор говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова Вашингтон да се научи да спазва обещанията си преди да отправя заплахи, визирайки обещанието за изтегляне на американските сили от Сирия.

Запитан как точно ще се случи изтеглянето на Русия от Венецуела, Доналд Тръмп отговори лаконично – „Ще видим, всички варианти са на масата“. Москва е много добре запозната с тази наша позиция, коментираха водещи американски дипломати и определиха решението на Кремъл да изпрати свой контингент в Каракас като ненужна провокация.

Тръмп и екипът му посрещнаха в Белия дом Фабиана Росалес, съпругата на временно изпълняващия длъжността президент на Венецуела Хуан Гуайдо, за да изразят подкрепата си за опозицията в латиноамериканската държава. Венецуелският народ преминава през невъобразими изпитания при сегашното управление, заявиха от президентската администрация и призоваха Русия да оттегли подкрепата си за Николас Мадуро.

Приетата във Вашингтон като първа дама г-жа Росалес е на международна обиколка в търсене на съмишленици за каузата на съпруга си. Тя насочи вниманието към хуманитарната катастрофа в страната, при която деца умират заради недостиг на лекарства, а храна просто няма.

Към дълбоката политическа и икономическа криза във Венецуела се прибавят и проблемите с тока. Огромна част от страната вече трети пореден ден е на тъмно след втори срив на електрозахранването. Властите обясниха, че работят активно за възстановяването на националната енергийна система и припомниха, че става дума за диверсия. Опозицията смята, че проблемите се дължат на лошо управление, а лидерът Гуайдо свика гражданите на протест в събота. От своя страна Мадуро организира контрадемонстрация под наслов „Операция в защита на свободата“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани