Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летопис на бойните участия

[post-views]
Летопис на бойните участия


IMG_6386Фотографиите са летописът на участията на българските военнослужещи в мисии, операции и учения. А фотографите, професионалисти или аматьори, са летописците на преживяното. За това стана дума при откриването на изложбата по инициатива на Комисията по отбрана с председател Константин Попов и с участието на председателя на НС Цвета Караянчева. Изложбата стана едно от събитията по повод 70-годишнината на Алианса и 15 г. от членството ни в него. Тя отбеляза, че фотосите показват професионализма на военнослужещите ни и ролята ни в състава на НАТО. Изложбата преживя краткия си живот в парламента, но стана повод за много спомени, размисли, равносметка.
Равносметката напомни доц. Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. За 15 г., каза тя, хиляди военнослужещи са участвали в мисии, операции и дейности под егидата на НАТО. Техният поглед е важен за нас и затова избрахме да представим гледната точна на участвалите в мисии и операции, добави тя. Малко са музеите, в които днешният ден утре се превръща в история, подчерта доц. Пенкова. Точно усилието на екипа на музея превръща днешния живот на българския войник, сержант и офицер в памет за поколенията. Този път – с фотографиите на фоторепортера на в. „Българска армия” Красимир Тодоров от учения в полигоните ни в „Шабла”, „Ново село”, „Корен”, от едно от най-атрактивните учения, военноморското „Бриз”. Но и от няколкото му командировки при контингента ни в базата „Ашраф” в Ирак. И фотосите излъчват усещането за война, на опасно малка крачка от нея…
Не по-малко любопитен е и погледът на професионалните военнослужещи, представен в снимките на полковниците Ивайло Братойчев и Тони Трифонов, както и ефрейтор Алекси Димитров от учения и мисии в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Ирак.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани