Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Младежките посланици на НАТО

[post-views]
Младежките посланици на НАТО

Екатерина ЗахариеваПроектът „Младежки посланици на НАТО“ е инициатива на Атлантическия клуб в България, подкрепена от Дирекция „Публична дипломация“ на Алианса, разказва Екатерина Димитрова, ръководител на проекта от Атлантическия клуб в България. Идеята на проекта е да отличи чрез национален конкурс 29 младежки посланици на НАТО, колкото е броят на държавите членки в момента. Това са български младежи на възраст от 15 до 30 г. от цялата страна. Конкурсът, в който участват, включва есе, видео, снимка или колаж, отговарящи на въпроса „Какъв би бил светът без НАТО?“.
Кандидатурите за участие са над 60. След конкурса вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева награди 29-те младежки посланици, на церемония във Външно министерство на 20 декември 2018 г. Наградените получиха специален сертификат и по този начин стартира тяхната работа. Мисията на посланиците е да повишат знанието си за Алианса и участието на България в него, като организират серия от дискусионни и информационни дейности, насочени към техните връстници. Избраните младежки посланици са от София, Варна, Бургас, Монтана, Пловдив, Добрич, Тутракан, Кърджали, Сливен и Пазарджик. Тази година те ще организират събития по повод 70 години от подписването на Северноатлантическия договор и 15-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО. Инициативата „Младежки посланици на НАТО“ е част от комуникационната кампания на Алианса „Ние сме НАТО“ (We аre NATO), която цели да повиши знанията и разбиранията на младите хора за организацията, както и ролята и приноса на България в системата за колективна отбрана. Ето как младежките посланици отговарят на въпроса: „Какво означава НАТО за теб“:
1. Екатерина Димитрова, София: НАТО означава сигурност и партньорство, усещане, че имаме до себе си съюзници и приятели, които биха ни помогнали при необходимост, нещо, което е в основата на организацията. Също така означава възможност. Възможност за модернизиране на армията, за съвместни учения, за проучване и придобиване на опита на най-напредналите държави в Алианса, за да бъдат включени и иновации в нашата армия.  
2. Лора Нейкова, Тетевен: НАТО – това е сигурността в ежедневието ни, което е от важно значение за нашето благополучие. Задачата на НАТО е да осигури свободата и сигурността на своите държави членки чрез политически и военни средства.
3. Михаил Петров, Сливен: НАТО е важна глобална организация, бранеща нашата свобода, идентичност и осигуряваща безопасност. Тя е представител на всичко демократично и солидарно и въплъщава в себе си важните европейски и световни ценности като плурализъм, независимост, мир. 
4. Даниела Тисовска, Пловдив: Членството на България в НАТО не е просто цел, а средство за укрепване на сигурността на моята страна.
5. Александра Ваковска, София: За мен НАТО е синоним на сигурност, защита и единство. НАТО е семейство. Това е съюз, който в продължение на 70 години поддържа мира и пази своите държави членки. Чувствам се горда да знам, че моята родна страна е част от този съюз. Съюз, чиято цел са: мирът, демокрацията, единодействието и не на последно място – един свят, в който думи като „геноцид“ и „война“ не съществуват.
6. Нанси Борисова, София: В правителството на всяка една държава има четири основни цели – сигурност, независимост, благосъстояние и престиж. Дълбоко вярвам, че първата от тях е най-важна и основополагаща за всяка страна и че тя не би била изпълнена, ако моята държава не беше член на НАТО. 
7. Иво Петров, Бургас: Организацията на Северноатлантическия договор е повече от обикновен военен съюз – тя е върховният гарант за мира на територията на Северна Америка и най-раздираният от военни конфликти континент в лицето на нашия дом – Европа. Благодарение на успехите в сътрудничеството между държавите членки моето поколение има щастието да не познава ужасите на войната.
8. Мартина Казакова, Ямбол: Да бъдеш част от такава мащабна организация, каквато е НАТО, е привилегия, но и отговорност. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани