Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Тръмп иска руските военни  да напуснат Венецуела

Два руски самолета кацнаха в Каракас в края на миналата седмица
Два руски самолета кацнаха в Каракас в края на миналата седмица
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че руските военнослужещи трябва да напуснат Венецуела, предаде Ройтерс. Той отправи призива си пет дни след като военен контингент на Русия пристигна в южноамериканската страна. „Русия трябва да си ходи“, заяви пред репортери Тръмп на среща със съпругата на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо. Попитан как може да стане това, американският президент отговори: „Ще видим. Всички варианти са възможни.“ Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс се срещнаха в Белия дом с Фабиана Росалес, за да изразят подкрепа за нейния съпруг, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела.Пенс определи пристигането на руски войски във Венецуела като „ненужна провокация“ и призова Русия да спре да подкрепя венецуелския президент Николас Мадуро.

Двата руски самолета, превозващи 99 военни и 35 тона техника кацнаха в Каракас в края на минлата седмица, „в рамките на техническото и военно сътрудничество с Венецуела“, предаде „Франс прес“, като цитира руската държавна агенция „Спутник“. „В тези полети няма нищо тайнствено“, посочва „Спутник“ и уточнява, че единият самолет е „Антонов Ан-124“, другият – пътнически „Ил-62“. Те са кацнали пред президентския терминал на международното летище „Симон Боливар“.Венецуелският в. „Ел насионал“ пише, че групата се оглавява от ген.-полковник Василий Тонкошкуров, началник на Генералния щаб на сухопътните войски. 

„Ройтерс“ съобщи, че двата самолета са излетели за Каракас от руското военно летище „Чкаловски“ и са направили кратък престой в Сирия. „Ройтерс“ също цитира агенция „Спутник“ с думите, че руските военни са пристигнали във Венецуела за „консултации“. „Русия има различни договори тук, които са в процес на изпълнение, договори от технически военен характер“, заявил пред „Спутник“ източник от руското посолство в Каракас. Същите самолети не за пръв път са във Венецуела – през декември те съпровождаха стратегическите бомбардировачи Ту-160, кацнали във Венецуела, пише изданието „РБК“. Според специализираната агенция Авиа.про, цитирана от БТА, появата на руски самолети и голям брой военни във Венецуела предизвика куп въпроси у специалистите, защото според непотвърдена информация Русия се готви да разположи в латиноамериканската държава пълноценна военна база.  

38 милиона души живеят в мегаполиса Токио, с което японската столица е най-големият град в света в момента. В следващите десетилетия обаче класацията на мегаградовете ще се промени съществено поради бурния демографски ръст в Африка и Южна Азия. Според прогнозите в средата на нашия век най-многолюден град в света ще бъде индийският Мумбай с 42,4 млн. жители, следван от столицата на Индия Делхи с 36,5 млн. На трето място ще е друга столица на индийския субконтинент – Дака в Бангладеш с 35,2 млн. души. В челната шестица ще попаднат и два африкански града – Киншаса в Демократична република Конго и нигерийския Лагос. Токио ще слезе на седмо място като поради общата депопулация на Япония, през 2050 г. в столицата й вече ще живеят 32,6 млн. души. На девето място ще бъде Ню Йорк с 24,8 млн. В челната десетка няма да има нито един европейския град.

Ако погледнем още по-напред във времето, към 2075 г. Киншаса ще изпревари индийските гиганти и ще излезе на първо място, но към края на века ще го отстъпи на Лагос, който към 2100 г. ще бъде дом за 88 млн. души.  Като цяло днес в градовете живее 55% от населението на планетата, а към 2050 г. този дял ще се покачи до 68 процента. Логично най-голям принос за нарастването на градските жители ще имат трите най-големи държави в света – Индия, където гражданите ще станат с 416 млн. повече, Китай – с 255 млн. и Нигерия, която до 2050 г. ще изпревари САЩ по общ брой на населението – със 189 млн. повече, отколкото през 2018 г. 

През 1990 г. в света е имало само 10 т.нар. мегаградове – селища с над 10 милиона жители. През 2010 г. техният брой вече е 23, а през 2030 ще станат 41, като в тях ще живее 14% от цялото население на планетата. Бурното разрастване на градовете в т. нар. Трети свят ще породи множество проблеми, свързани с градоустройствените решения, хигиената, сигурността и социалната стабилност. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани