Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Като по сценарий: Комик печели първия тур на президентските избори в Украйна

[post-views]
Като по сценарий: Комик печели първия тур на президентските избори в Украйна

zelenski

Украйна ще избира президент на балотаж, след като нито един от кандидатите не успя да спечели необходимите 50 + 1 процента след вота в неделя. Един срещу друг на втория тур ще се изправят комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко.

Избирателната активност е била малко над 63 процента, по данни на Централната избирателна комисия на Украйна. Предварителните резултати дават стабилна преднина на артиста Владимир Зеленски. За 41-годишната звезда от популярния комедиен сериал „Слуга на народа“, в която Зеленски играе президент са гласували над 30 процента от хората.

За сметка на това, опонентът му Петро Порошенко събира около 16 на сто от гласовете.

Очакванията, че бившият министър-председател Юлия Тимошенко ще успее да стигне до финал, не се оправдаха. Тя се класира трета с около 13 процента.

Общо 31 кандидата участваха в президентската надпревара. На фона на десетки сигнали за нарушения, като цяло, изборният ден мина гладко, според оценката на международните наблюдатели.

Развръзката от президентската надпревара ще стане ясна на 21 април, когато ще се проведе балотажа.

Държавният глава на Украйна има значителни правомощия по отношение на сигурността, отбраната и външната политика и затова, често определят политическата система в страната като полупрезидентска република.

Който и да спечели изборите в Украйна, ще е изправен пред тежки предизвикателства от конфликта с проруските сепаратисти в източните части на страната до ширещата се корупция.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани