Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение между Анкара и Вашингтон: САЩ спряха доставките на оборудване за F-35 за Турция

[post-views]
Напрежение между Анкара и Вашингтон: САЩ спряха доставките на оборудване за F-35 за Турция

iztrebitel F-35Временно спират доставките на оборудване за изтребители F-35 за Турция, решиха от Пентагона. От американското военно ведомство обясниха мярката като първа конкретна стъпка срещу решението на Анкара да закупи руски противоракетни комплекси S-400.

В очакване Турция недвусмислено да се откаже от доставката на S-400, временно преустановяваме всички доставки и активности, свързани с поддържането на оперативния капацитет на F-35 в страната, обясниха от Пентагона и подчертаха, че диалогът с Анкара продължава. Едновременното притежаване и на двете технологии е недопустимо, руските противоракетни комплекси са несъвместими със системите на НАТО и представляват разузнавателен риск за изтребителите. Така коментираха ситуацията висши американски военни и мотивираха решението като предпазна мярка за защита на общите инвестиции за развитието на отбранителния потенциал.

Турция започна преговори за придобиване на комплекси S-400 още през 2016 г., а в началото на март президентът Ердоган обяви, че сделката с Москва е финализирана. Американските власти от своя страна дадоха ясно да се разбере, че закупуването на руско въоръжение ще се отрази негативно на военното сътрудничество между Вашингтон и Анкара. Затова и съвсем знаково новината за спрените доставки идва в навечерието на специалната среща във Вашингтон на министрите на външните работи на страните от НАТО, посветена на 70-та годишнина от създаването на Алианса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани