Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Неполитичният Зеленский спечели политическа битка

[post-views]
Неполитичният Зеленский спечели политическа битка

Президентската битка в Украйна е на път да се превърне в шоу програма, след като победителят от първия тур на изборите Владимир Зеленский призова опонента си Петро Порошенко на дебат на 70-хилядния стадион „Олимпийски“ в Киев, а действащият държавен глава за всеобща изненада прие това предизвикателство. В сряда вечерта, три дни след първия тур на вота, в социалните мрежи се появи ефектно видео, на което Зеленский крачи на стадиона и с добре школуван глас казва на укaраински език: „Обръщам се към Петро Порошенко. Вие ме призовавате на дебат, мечтаете, че аз ще избягам, ще се скрия. Не! Аз не съм това, което бяхте вие през 2014 г. Аз приемам предизвикателството“. В четвъртък сутринта самият президент пусна видео, в което първо напомни, че според закона кандидат-президентските дебати се провеждат по украинската обществена телевизия, но накрая каза: „Щом ще е стадион, нека да е стадион! Очаквам ви, Владимир Александрович“.

В сиво са
отбелязани Крим и частите от Донецка и Луганска област, които са извън контрола на Киев. Там избори за президент на Украйна не бяха организирани.
До това интригуващо развитие се стигна, след като шоуменът и продуцент Владимир Зеленский спечели убедително първия тур на президентския вот, получавайки 30,24% от гласовете. Този резултат е дори по-добър от това, което му отреждаха социологическите проучвания. Така бяха опровергани твърденията, че симпатизантите на Зеленский са предимно политически неактивни млади хора, които въобще няма да си направят труда да отидат до урните. С резултат от 15,95% Порошенко изостана почти двойно от основния си съперник, но все пак постигна своята цел минимум – да се класира за балотажа. 

Големият губещ е Юлия Тимошенко

която само допреди три-четири месеца бе фаворит в президентската надпревара, но сега остана на трето място с 13,4% и отпадна от битката. На малка дистанция след нея е считаният за най-проруски кандидат Юрий Бойко, който взе 11,67%. 

Парадоксът е, че Зеленский победи на първия тур, без въобще да се е превърнал в политик. Той си остава шоумен, който и по време на предизборната кампания продължаваше да гастролира из страната с концерти на своята артистична трупа „Студио 95-и квартал“ и да снима епизоди от телевизионния сериал „Слуга на народа“, в който играе главната роля. По този повод комикът се шегуваше, че той е единственият кандидат за президент, който не харчи пари за своите публични появи, а напротив – получава приходи от продадените билети. Като цяло Зеленский въобще не водеше политическа кампания – той не правеше митинги, не се появяваше в телевизионни студия да разяснява програмата си и почти не даваше интервюта и пресконференции. Не ухажваше избирателите и с и никакви конкретни обещания с изключение на това, че ще се бори безкомпромисно с корупцията. 

Успехът на Зеленский се дължи най-вече на това, че повечето украинци гласуваха против, а не „за“ някого. Шоуменът събира най-малко негативи, защото досега не е бил в политиката, не е изказал никакви крайни политически тези, които да отблъснат част от електората, и се въздържа от нападки срещу своите конкуренти и техните потенциални избиратели. В същото време той е 

млад, симпатичен, артистичен 

и с лекота успя да конвертира телевизионния си рейтинг в добър изборен резултат.  

На другия полюс бе сегашният президент Порошенко. Той заложи на краен национализъм и русофобия, издигайки лозунгите „Език, армия, религия“ и „По-далеч от Москва!“ Това донякъде е обяснимо с острия конфликт между Киев и Москва, който не затихва вече шеста година, но украинците вече са уморени от конфронтацията, още повече че тя не носи нищо на страната им – Русия нито е върнала Крим, нито пък е спряла да подкрепя сепаратистките Донецка народна република и Луганска народна република. И е очевидно, че Украйна няма политически и военен ресурс да промени това статукво. Така Порошенко сам се затвори в едно електорално гето, географски локализирано предимно в най-западните части на страната. Освен това върху действащия държавен глава падат всички негативи от усещането на украинците за корупция и липса на справедливост. Според скорошно проучване на „Галъп“ едва 9% от жителите на страната имат доверие на правителството, а 91% го смятат за корумпирано. По време на кампанията усилията на Порошенко бяха насочени към това, да докаже, че Украйна е във фактическо състояние на война с Русия и затова се нуждае от солиден и опитен главнокомандващ. А комедиантът Зеленский в никакъв случай не е такава фигура. Но за повечето украинци „политически опит“ е синоним на „корупционен опит“. 

Традиционно се смята, че източна Украйна е проруска, а западна – проевропейска, но ако погледнем електоралната карта от вота в неделя, това разделение не е толкова видно. Порошенко печели само в две области в западната част на страната, Тимошенко – в една, Юрий Бойко има предимство в Донецка и Луганска област. Във всичките останали 19 области на Украйна победител от първия тур на вота е Зеленский. В западните области за него са гласували средно 21%, в централните – 29%, на изток – 31% и в южните области – 42%. При такова сравнително равномерно представяне може да се твърди, че Зеленский хвърля мост между регионалните политически различия в Украйна. Това се дължи на умереното му поведение – той се представя за украински патриот, но в същото време е безспорен фаворит в симпатиите на рускоезичното население на страната. Самият той е рускоезичен и често е обвиняван, че не владее добре украински, а шоу-програмите и филмите му са почти изцяло на руски. Успехът на 

„неукраинизиран“ кандидат като Зеленский 

е знак за известна съпротива срещу яростния процес на „украинизация“ на страната, който тече след 2014 г. 

Вотът в неделя показа, че политическият избор на украинците не е движен от рационални мотиви, а по-скоро от недоволството и категоричното неприемане на цялата политическа класа в страната. Очакваше се Порошенко да наклони везните на своя страна чрез административния ресурс, но възможностите му в това отношение се оказаха силно преувеличени. Наистина той има контрол над по-голяма част от изпълнителната власт, главната прокуратура, много от кметовете на големи градове и над множество регионални бизнес и клиентелистки мрежи. Но не контролира вътрешното министерство, което е в ръцете на неговия противник Арсен Аваков. Именно вътрешният министър насърчава изявите на някои крайни екстремистки групи, които организираха протести по време на предизборни прояви на Порошенко. Освен това действащият президент няма почти никакво влияние в най-големите политематични телевизионни канали в страната. 

В тази ситуация на втория тур 

победата на Зеленский изглежда почти предизвестена 

Трябва да се случи нещо наистина извънредно, за да бъде обърнато съотношението на силите. Такова събитие би могло да бъде нова рязка ескалация на военното напрежение между Русия и Украйна или изключително груба грешка на Зеленский, който иначе е почти неуязвим за компромати, защото досега не е бил в политиката. Може би главното изпитание за него ще бъде да даде поне частичен отговор на настойчивите питания с какъв екип смята да управлява. 

Засега за екипа на Зеленский се знае доста малко. Най-верните му хора са неговите колеги от „Студио 95-и квартал“. Кампанията му се ръководи от директора на артистичната трупа Иван Бакланов, който е и съученик на Зеленский от Кривой рог. Твърди се, че предизборните разходи на шоумена са само $3,7 млн., което е едва една пета от годишните приходи на неговата продуцентска компания. Въпреки подозренията, че зад Зеленский стои олигарха Игор Коломойский, засега в екипа на комика от Кривой рог се виждат само двама сериозни икономисти, бивши министри на Порошенко, като и двамата са недолюбвани от Коломойский. За Зеленский работят и депутатът и журналист Сергей Лешченко и известният политолог Дмитрий Разумков. Самият кандидат-президент казва, че ще назначава на високи позиции „професионални и порядъчни хора“, избирани с конкурс. 

Каквото и да се случи от тук нататък в президентската надпревара в Украйна – шоуто е гарантирано. Ако безпрецедентният дебат на стадиона стане факт, това ще бъде една асиметрична битка, в която Порошенко ще се опита да изобличи Зеленский в некомпетентност, а комикът вероятно ще отвърне с шеги и нападки за корупцията във властта. Но при всички случаи у дома ще се чувства Зеленский, който е изнасял десетки концерти на стадиони, а не действащият президент, който няма опит от подобни изяви. 
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани