Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Криза край Солун – стотици мигранти искат да заминат за Западна Европа

[post-views]

ograda_migranti_bejanciКриза край бежанския лагер Диавата в Северна Гърция. Стигна се и до сблъсъци с полицията след като повече от 500 мигранти и техните семейства напуснаха лагера и прекараха нощта на открито, с надежда да възобновят Балканския маршрут към Западна Европа.

След анонимен призив в социалните мрежи за организиране на дълъг преход през строгоохраняваните балкански граници, стотици мигранти, сред които много жени и деца, започнаха да се струпват край лагера на 10 км. от Солун, където разпънаха палатки.

Полицейското присъствие в региона беше засилено, след като бежанците заявиха намерението си да се прехвърлят до Идомени на границата със Северна Македония и оттам да търсят късмета си на Запад и най-вече в Германия. В създалото се напрежение около 200 души се опитаха да  пробият полицейския кордон с камъни, а служителите на реда отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати. Няма данни за убити и ранени. Арестуван е един иракчанин, ранил полицай.

В опит да постигнат целта си група бежанци завзеха жп гарата в Лариса и блокираха движението през нея с искане да им бъде позволено да напуснат южната ни съседка.

Гръцкият министър за миграцията Димитрис Вицас определи бунтарите като жертви на дезинформация и ги призова да се върнат в лагерите. Агенцията по бежанците на ООН осъди подобни призиви за нелегално преминаване на границата и настоя, че то е рисково и опасно, а Върховният комисариат към световната организация припомни, че държавите имат суверенното право да охраняват собствените си граници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани