Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България е в сърцевината на Европа

[post-views]
България е  в сърцевината на Европа

Лъчезар Лозанов
 Мащабната изложба „Аполония/Созопол – град в спиралата на вечността” бе открита във фоайето на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ). Експозицията й съчетава експонати от картографията, археологията и епиграфиката. 
         Доц. д-р Красимира Александрова, директор на НБКМ, сподели мотивацията си като домакин. „В нашата колекция „Карти и графики” се съхраняват над 11 хил. картографски издания. Подходът ни като хора, които трябва да ги опазим и съхраним, е последователен и целенасочен…” Разказа за уникалното им издание през миналата година: календар с карти – дарение от инж. Любен Божков. Дотогава картите не са били показвани пред публика. Били изложени и самите оригинали. Този траен интерес става стимул да се даде пространство и за новата изложба с комплексен характер. Автори са д-р Стефан Пейков от Международният търговски културен център ГЕОПАН, подполковник Мариан Марков, главен инженер на Военногеографския център (ВГЦ) в Троян, полковник Христо Стаменов, заместник-началник на Военногеографската служба (ВГС) към МО, майор Дочо Николов, заместник-началник на сектор „Полиграфия” на ВГЦ, Димитър Недев, директор на Общинския културен институт „Музеен център” в Созопол, и известният български археолог проф. Казимир Попконстантинов. 

cofПолковник Христо Стаменов:
– Изложбата е не само за специалисти – има достатъчно обяснителен материал и за обикновения посетител. Чрез съпоставката на тези карти може да се разбере как се е развивал Созопол в исторически план от 1841 г. до съвременната карта, която сме издали през 2018 г.
Картите, които поддържа МО в Геодезическия и картографския фонд и се съхраняват във ВГС, доскоро бяха изготвяни основно за военни цели, предназначени за БА. Но вече има вариант и за цивилни организации.
МО получи покана от МТКЦ ГЕОПАН да представи наши карти от непознатия за публиката фонд на министерството. Взехме участие в изложбата „Созопол – старият град”. Първата стъпка беше направена през 2018 г., когато участвахме в експозицията „Созопол в картографските архиви и колекции”.
Сегашната иIMG_8034зложба ще продължи до 2 май и показва картографски оригинали, които службата е изработвала и съхранявала в своя архив. Представя топографски архивни карти – една триверстова в мащаб 1: 126 000, която е издание на Държавния географски институт. Топографска карта на Созопол 1:50 000 и 1:25 000, взети от картографския ни фонд. Сред най-интересните експонати е руска морска карта на Западното Черноморие, която е литографирана и издадена през 1841 г. Тя е в мащаб 1:341 000. Представяме и карта на Бургас, издание на Географския институт във Виена. Могат да се видят и аеро-фото изображения при самото заснемане на Созопол през 1937 г., издадени през 1939 г. и препечатани през 1952 г. Освен с архивни участваме и със съвременни карти. Последното аеро-фото заснемане на Созопол е извършено през 2016 г. и градът е представен в картите, изработени по стандартите на НАТО в мащаб 1:50 000 и 1:250 000. Представяме Созопол в най-новата си държавна топографска карта в мащаб 1:25 000, въведена със заповед на министъра на отбраната от началото на тази година.
Трудът на самия картограф е специфичен. В годините на зараждането на ВГС не сме имали подготвени офицери и служители в картографски институт, те основно са се обучавали в Германия, в Австрия и Русия. Използвани са руските карти – триверстови, едноверстови, двуверстови. От 1932 г. вече започва заснемането на българската територия и създаването на карта 1:25 000, което е основата за създаването на целия мащабен ред – имаме карти до 1:1 000 000. Във ВГС работят високоподготвени кадри – инженери, геодезисти, които лятно време са на полетIMG_8032о, а зимно – в кабинета за обновяване. Това изисква голям творчески труд и те като офицери са изключително добре подготвени.
Димитър Недев, директор на ОКИ Созопол, поясни, че за първи път се показват праисторическите паметници на града, които маркират историята му на повече от 7 хилядолетия. За първи път се показва в София реликвария с мощите на Свети Йоан Кръстител и Предтеча.
Д-р Стефан Пейков от Международния търговски културен център ГЕОПАН:
– На първо място стои първокласната колекция на Националната библиотека с изумително картографско наследство, което прави чест на всяка световна и европейска библиотека. Заедно с колекцията на ВГС представяме всеобхватен комплексен продукт, който е в състояние да покаже голямата културна роля на Созопол, който в определени периоди е бил наречен Аполония Магна (Велика Аполония) – и това със специален императорски римски указ. Преди да представим старите карти в НБКМ, ГЕОПАН ги показа в Европейския парламент, в ЮНЕСКО и по специалната покана на генералния секретар на ООН – ги представи в седалището на ООН. Три блестящи картографски изложби, сертифицирани от Международната картографска асоциация, на която станахме член. 
2000-годишна традиция е картографите да се назначават лично от суверена на държавата. Колко струва направата на една карта във времето, когато те са създавани? Опитахме се да изчислим стойността чрез товарите олово, с които е платено на картографите. Толкова, колкото се плаща и за направата на една крепост. Картата е била знак за притежание, за легитимност, за политически права и всичко останало. Съседни страни започнаха да вадят старите си карти и да показват как Тракия е била собственост на еди-коя си държава, как еди-коя си част от България е била собственост на друга държава. Време е ние да извадим това голямо богатство, което имаме, и да покажем какво е била България през всичкитеIMG_8017 тези години. На една от ранните европейски карти, която показахме в ЕП, Eвропа е представена като жена, като отделни части от нея са съответните държави. България беше в полите на тази европейска жена и обхващаше цялото пространство зад Дунава – Стара Велика България, включително и Тракия и много други части. Европейският парламент в знак на признание издаде специален валидиран първодневен плик.

Най-ново

Единична публикация

Избрани