Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни медици спасяваха затрупани под рухнала сграда

[post-views]
Военни медици спасяваха затрупани под рухнала сграда


IMG_7593 IMG_7642На тренировъчно занятие във ВМА се активира Военномедицинският кризисен щаб по сигнал „Бедствие”. „Инцидентът” е в столичен квартал с „пострадали” под рухнала сграда. В двора на болницата медицинските екипи участваха в разиграната ситуация „в ранни зори”, а задачата беше затруднена от големия брой затрупани под сградата с търговски център административна и хотелска част. В момента на инцидента в нея са се намирали между 150 и 200 души. Малко от тях са се спасили, а спасителите очакват под руините да има около 100 души и много загинали…
Предизвикателството пред медицинските екипи се увеличава заради неяснотата на причината за срутването. При занятие винаги има легенда на ситуацията, която колкото е по-сложна, толкова по-добре за подготовката на медиците. Принципът е този в армията: „Повече пот в учението, по-малко кръв в боя”.
И така се отиграваха съвместните действия на екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна и спасители. По заповед на министъра на отбраната началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски е активирал 6 модула, които се включват в преодоляване на последиците от инцидента. Това са сортировъчно-евакуационен модул; медицински екип за хирургически контрол на нараняванията; инфекциозен модул; модул за временно настаняване; екип за хигиенно и противоепидемиологични мероприятия и екип за оказване на психологическа помощ на пострадалото население и спасителните екипи. Екипите на болницата оказват помощ на извадените от руините пострадали хора. „Пострадали са доведени от екипите на ВМА със специални реанимобили и са IMG_7609настанени в развърнатата военнополева болница”, заяви полк. д-р Савин Савов, началник на „Модулни военномедицински формирования” във ВМА.
Първите четири модула, излезли при „полеви условия”, са част от Модулни военномедицински формирования – структура, създадена в началото на годината на мястото на Военномедицинския отряд за бързо реагиране, създаден в началото на 90-те. Петият и шестият модул са част от Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена и Лабораторията за психично здраве и превенция.
Модулните формирования са част от новите военни способности на ВМА. В процес на изграждане е и Симулационен център, който се очаква да заработи от средата на следващата година.
Тренировъчното занятие демонстрира способностите на военномедицинските формирования за участие в операции извън чл. 5, реакция при криза от невоенен характер. Както и постигането на оперативна съвместимост с медицинските структури на страните – членки на Алианса. 
Фото Красимир ТодоровIMG_7640

Най-ново

Единична публикация

Избрани