Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

д-р Кантарджиев работил 2 години като доброволец

[post-views]
д-р Кантарджиев работил 2 години като доброволец

IMG_7893 Росица Петрова
Професионалният избор всеки си го прави сам. Друго е, обаче, когато две поколения в семейството, и от двете страни на фамилията, са поправили пътя. При д-р Весел Кантарджиев изборът е повлиян и от двамата дядовци, професори, единият от които по онова време е зам.-началник на Медицинско управление на армията, и от баща лекар. Но Кантарджиев-младши е първият дерматолог в семейството. В избора си допуска и шанс да излезе от сянката на родителите си и да не бъде сравняван, например, с популярния д-р Кантарджиев – старши, микробиолог, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 
Началникът на Клиниката по дерматология на ВМА днес,  д-р Кантарджиев – младши, се дипломира през 2004-а г.и почти веднага постъпва в тази клиника за 2 г. като доброволец (т.нар. волунтиер). И въпреки че не ти се „брои” от гледна точка на стаж и не получаваш заплата, се учиш на занаят, казва за това време дерматологът. „Това е правилният начин да започнеш, не с парашутизъм”, смята д-р Кантарджиев. Сега четирима от специализантите в клиниката са бивши доброволци в нея. 
На втората година д-р Кантарджиев е назначен за ординатор. „Падат” му се 4 нулеви години за специализация по дерматология. Но и това се случва, а после специализира в Германия и в Австрия. Доктор по хирургия е, а темата му е свързана с базоцелуларния карцином на кожата – най-често срещаният карцином в човешкия организъм. Това, което го отличава от другите карциноми, е че не е най-агресивният.  И само дълго нелекуван, засяга лимфни възли и дава разсейки, обяснява д-р Кантарджиев. А около 30% от работата на клиниката е хирургическата. Тя е и сред най-сериозните центрове за лекуване на псориазис у нас, с много добра апаратура за повлияването му. Гордост и за клиниката, и за болницата е секторът по дермохистопатология. Хистопатологията е златният стандарт за поставяне на диагноза в медицината като цяло. В клиниката работят от най-добрите български хистопатолози, като сертифицираните специалисти проф.Обрешкова и д-р Брощилова. Голям плюс за клиниката е специализираната лаборантка на щат в нея. 
Важно е кой стои 
зад микроскопа
казва д-р Кантарджиев. Така Клиниката по дерматология на ВМА е и единстLaborantka2вената, в която хистологичните резултати излизат до 4-5 дни, а не за 2 до 4 седмици. Затова около 10-тина болници от София и страната по договор възлагат хистологията си тук. 
В разговор с дерматолог не може да не стане дума за банаIMG_7896лния въпрос колко слънце „да поемаме”. Д-р Кантарджиев напомня, че то е враг на рахита в детска възраст, а при по-възрастните – на остеопорозата. Но слънчето изгаряне е бомба със закъснител. До края на пубертета силните слънчеви лъчи повишават риска от злокачествени кожни заболявания. 
Обичайните заподозрени фактори за кожните заболявания са стресът (голяма част от дерматитите, като себорейният, акнето, отново псориазисът), мръсният въздух, неправилният начин на хранене, обездвижването.
А иначе, старата максима е: един лев в профилактика – 10 лева в терапия… Затова през последните 4 г.клиниката 
традиционно прави безплатни профилактични прегледи
5-6 пъти в годината с предимство за доброкачествените и  злокачествените заболявания на кожата, за меланом, по често преглед на бенки, на алергичното състояние – атопичен дерматит, на акне и псориазис.
Всъщност, у нас псориазис имат 1,5-3% от населението, т.е.около 150 000 души. За страна като нашата, това е твърде много, казва д-р Кантарджиев. А расте у нас и броят на заболелите с кожни алергии. 
Доброто е, че от няколко години са въведени модерни терапии на лечението на псориазиса. Другата добра новина, казва д-р Кантарджиев, е че една от двете комисии, които отпускат скъпоструващите медикаменти за псориазис, е във ВМА. Той самият е нейн председател. 
На въпрос как се работи във Военна болница, без да си военен лекар, отговаря, че не чувства никаква дискриминация. Защото си част от голям екип, от голямо семейство в голяма болница. И можеш да разчиташ на подкрепа от колегите си и винаги да имаш гръб. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани