Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение, загадки и обрати – какво повече му трябва на един трилър

[post-views]
Напрежение, загадки и обрати – какво повече му трябва на един трилър

Гергана Попова
тебеширеният човекДж. К. Тюдор е английска авторка, работила като телевизионен водещ, глас зад кадър и разхождач на кучета. Романът „Тебеширеният човек“ (ИК „Колибри“) е нейният първи роман – увлекателен психологически трилър, в който трудно могат да бъдат открити слабостите на дебюта. 
Действието на книгата редува събития от 1986 и 2016 г. През 1986 г. главният герой Еди и приятелите му – 12–13-годишни деца – стават свидетели на трагичен инцидент в лунапарк. Случката запознава Еди с господин Халоран, току-що нанесъл се в малкото градче, близо до Борнемут, за да постъпи като учител в местното училище. Необикновената външност на Халоран става причина за прякора му „Тебеширения човек“ и наред с това той вдъхновява бандата на Еди да измисли тайни кодове за общуване с помощта на тебеширени човечета. Тези кодове един ден довеждат децата до откриването на разчленен труп, чиято глава така и не бива открита. Въпреки че случаят е приключен, остават съмнения за вината на обвинения за убийството.
Трийсет години по-късно Еди, полуалкохолизиран самотник, учител в същото училище, получава по пощата писмо с тебеширено човече. Оказва се, че същите писма са получили и приятелите му. Шегата изведнъж се превръща в сериозен проблем, когато един от тях е намерен удавен. Еди се връща в миналото, за да намери истинския убиец. В търсенето на отговори се пораждат все нови и нови въпроси, за да се стигне в крайна сметка до разкритието, че в трагичните събития от миналото няма невинни.
„Тебеширеният човек“ безспорно представлява увлекателен трилър в традицията на Стивън Кинг и наред с това прекрачва границите на жанра. Не само интригата с много обрати и живите образи на героите, но и поставянето на сериозните въпроси за вината и спасението, за случайността и отговорността са сред основните достойнства на романа.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани