Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ескалация на напрежението: Русия блокира резолюция за Либия на ООН

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представител на САЩ

OON

И към водещата международна новина. Близо 3000 души са били принудени да напуснат за домовете си, заради военните действия в района на либийската столица Триполи, съобщиха от ООН. Независимо, че редица държави призоваха за прекратяване на насилието източните бунтовнически сили на маршал Халифа Хафтар продължават да напредват към столицата Триполи.

Първият опит да се тушира напрежението в Либия претърпя провал, след като късно снощи Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Москва аргументира решението да наложи вето на внесения от Великобритания документ с това, че в него се призовават единствено силите на маршал Халифа Хафтар да прекратят военни действия, а не всички останали страни. Независимо от призивите на международната общност към либийските лидери да се върнат на масата за преговори, военните действия продължават. През деня силите на маршала подложиха на въздушен обстрел международното летище на либийската столица, като по непотвърдена информация вече имат контрол над него. Целта на маршал Халифа Хафтар е да превземе Триполи. Международно признатият министър-председател на Либия Фаейз Сарадж определи действията на влиятелния офицер като опит за военен преврат и се закани да отблъсне атаката му. По данни на либийското правителство до този момент при боевете са загинали най-малко 21 души. Други 27 са ранени. Заради напрежението редица страни започнаха да евакуират дипломатическия си персонал от Либия.

Свалянето на бруталния режим на бившия лидер Муамар Кадафи през 2011 г. създаде в северноафриканската страна, политически вакуум, който бившите бунтовнически сили се надпреварват да запълнят. Това често води до избухването на въоръжени конфликти за контрол на богатата на природни ресурси страна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани