Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Медиен ден на летателното учение на военнотранспортната авиация ETAP-C 19-2

[post-views]

samoleti_vvsНа 11 април на летище Пловдив ще се проведе медиен ден в рамките на летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация“, на който ще бъдат допускани журналисти и фоторепортери постоянно акредитирани да отразяват дейността на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили за 2019 година.

„Европейският курс се провежда от 01 до 12 април на летище Пловдив. В него вземат участие транспортни самолети, екипажи и личен състав на Република България, Република Литва, Федерална република Германия и Чешка република; Кралство Испания, Европейски център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт с личен състав. Полетите ще се проведат на летище Пловдив, летище Безмер, авиационен полигон на Военновъздушните сили – Елена, летище Чешнегирово и летище Черногорово.

Част от задачите, които се отработват от българските ВВС по време на учението са : полети по маршрут на малка и пределно малка височина; преодоляване на системата за ПВО на условен противник – наземно базирани средства и изтребители; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; тактически заходи за кацане; операции по обслужване на самолета от наземния технически състав; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетните войски – зенитно-ракетно прикритие на направления за влитане на транспортната авиация.

Основни цели на участието на българските ВВС ще бъдат повишаване на нивото на оперативна съвместимост при участие в операции в съюзен формат и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на определения за участие личен състав от ВВС, при изпълнение на специфични задачи за родовете авиация и родовете войски.

За летателния състав от изтребителната авиация – усъвършенстване на тактико-специалната и летателната подготовка по изпълнение на прехват на транспортни самолети. За зенитно ракетни войски – усъвършенстване на теоретичната и тактико-специалната подготовка за работа по ниско летящи, малоскоростни цели, а за ръководители на полети „Контрол” и ръководители на полети „Бойно управление” за ръководство, насочване и управление на нисколетящи, малоскоростни цели.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани