Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Търговска война: САЩ обмислят нови мита на стоки от ЕС

[post-views]
Търговска война: САЩ обмислят нови мита на стоки от ЕС

USA _European Union САЩ обмислят да наложат мита на стоки от ЕС на стойност от 11 милиарда долара. Американското търговско представителство заяви, че мярката е в отговор на европейските субсидии за самолетостроителния гигант „Еърбъс“, което според Световната търговска организация има преки последици за американската икономика.

Американското търговско представителство обяви, че вече е изготвило списък на стоките от ЕС, на които трябва да бъдат наложени високи митнически тарифи. В него влизат както големи пътнически самолети и частите за тях, така и всички млечни продукти и вино.

Според САЩ, по този начин ще се покрият загубите на американската икономика, след решението на ЕС да субсидира  самолетостроителния гигант„Еърбъс“, които са несправедливи по отношение на американската компания „Боинг“.

Всяко въвеждане на тарифи ще доведе до нова ескалация в търговските отношения между САЩ и ЕС, които и без това са в една от най-ниските си точки.  До тук се стигна, след решението на Вашингтон да въведе мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, в отговор на което Брюксел въведе мита върху американското уиски, мотори и портокалов сок.

Търговската война може да се задълбочи допълнително, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита и за европейските автомобили, предупреждават финансистите.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани