Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Арестуваха Джулиан Асанж: САЩ внесоха молба за екстрадирането му

[post-views]
Британската вътрешна министърка разпореди Асандж да бъде екстрадиран към САЩ

J. AsanjСАЩ официално поискаха екстрадирането на един от създателите на  разобличаващия сайт „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, който по-рано през деня беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон. Припомням, че ръководеният от Асандж сайт придоби широка известност, след като публикува хиляди американски секретни документи, сред които и такива за войните в Ирак и Афганистан.

47-годишният австралиец Джулиан Асанж се укри в  посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швейцария. Там срещу него се водеше разследване за сексуално насилие, което в последствие беше прекратено. Независимо от това, Асанж отказа да напусне еквадорското посолство с опасения, че може да бъде екстрадиран в САЩ, където е издирван за шпионаж и разпространяването на секретна информация. Еквадорското правителство защити решението си да снеме бежанския статут на Асанж с довода, че с действията си продължава да нарушава международното право, като цитирам „намеса в работата на други държави.“

Редица неправителствени и световни организации осъдиха остро решението на Еквадор, което според тях противоречи на международните закони. За сега няма информация дали Великобритания ще уважи молбата на САЩ за екстрадирането. Независимо, че мнозина смятат Джулиан Асанж и неговия сайт Уикилийк за стожер на свободното слово и журналистиката, то за САЩ неправителствената организация е разузнавателна служба, която играе в отбора на играчи, като Русия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани