Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Каракачанов с бързи мерки срещу ромското насилие

[post-views]
Каракачанов с бързи мерки  срещу ромското насилие

Gabrovo-protestГраждани се опитаха да влязат в полицейското управление в Габрово, след като мургави пребиха магазинер

Димитър Илиев
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов реагира светкавично на ескалацията на социалното напрежение в Габрово и свика извънредно заседание в Министерския съвет заедно с министъра на МВР Младен Маринов и главния секретар на вътрешното ведомство Ивайло Иванов в четвъртък.
В града напрежението скочи до връхната си точка, след като във вторник трима роми пребиха магазинер на работното му място. Според „Нова телевизия“ мъжете влезли в магазина в центъра на града и започнали да обиждат клиент, а когато служителят им направил забележка, те го пребили. 
На следващия ден граждани излязоха спонтанно на мирен протест срещу беззаконията на ромите. Група от тях дори се опита да нахлуе в сградата на районното полицейско управление в града и да стигне до ареста на окръжната следствена служба в опит да се саморазправи с тримата биячи. Хората обаче не успели да влязат в управлението и след това се насочили към ромската махала, където са спрени от полиция. В същото време след 24-часовия полицейски арест тримата побойници бяха пуснати на свобода, без прокуратурата да поиска задържането им за 72 ч. Самият пострадал от ромите призова за спокойствие.
„Ситуацията е овладяна. Полицията си е свършила работата. Няма данни за политическо вмешателство. Протестът е възникнал по инициатива на граждани. Полицията в подобни ситуации винаги си върши работата. Проблемът е, че местната власт в такива случаи трябва да бъде много по-активна. Според мен не трябва да се стига до такива работи и до викане на полицията. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се настаняват незаконно, – да сигнализира полицията, за да не се случи инцидент, а не тогава да я хвърляме с целия й ресурс“,  заяви след извънредното заседание вицепремиерът Красимир Каракачанов.
Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов е имало данни за нерегламентирано събиране пред община Габрово. 
„Събирането беше мирно. Сложихме охрана. По-късно част от участниците са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се разправят с лица, които са извършили престъпление. Ситуацията от време на време ескалираше. Разпоредих да се изпратят екипи и от три съседни града. Колегите се справиха. Ситуацията е овладяна. Има полицейско присъствие в града и ще останем там, докато не се овладее напрежението, за да няма ексцесии. Каквото трябва да направи МВР, ви уверявам че се прави“, обясни Иванов.
Без ясна държавна програма за решаване на този въпрос няма как да постигнем нещо. Знаете, че тези проблеми години наред бяха замитани под килима, за да не ни каже някой нещо, за да не ни обвини някой в Брюксел, но това са неща, които трябва да се кажат. Не може да се очаква от хора, които не могат да четата и да пишат, да познават законите и да ги спазват, категоричен бе вицепремиерът.
Според него всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата. „Аз от години говоря за този проблем. Помните как беше в Пловдив – полицията реагира и го потушихме. Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Те започват от самонастаняването на подобни групи хора. Трябва да се започне оттам, а не да се случи нещо и тогава да изпробваме полицията. Проблемът е общ и той трябва да бъде решен от всички органи“, каза още вицепремиерът.
Според него полицията си е свършила работата. „Въпреки това е нужно да обсъдим превантивни мерки, за да не се допускат повече подобни инциденти.  Наложително е да се набележат спешни мерки и контингентът, който обитава незаконни къщи, периодично да бъде „профилактиран“ от органите на реда“, смята още Каракачанов.
Вицепремиерът е автор на „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“. Проблемът стана особено парлив, след като роми пребиха почти до смърт командос в с. Войводиново преди месеци. Преди дни двамата биячи се отърваха с условни присъди. 
На място пристигна и вицепремиерът Томислав Дончев, който е от Габрово. „Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се върнат редът и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории“, каза той. По думите му една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики до момента. Зам.-директорът на дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров уточни, че протестът е бил нерегламентиран.

karakachanov-suvetБорисов: Има ли избори, етническото напрежение веднага се вдига

Има ли избори, етническото напрежение веднага се вдига и се търсят подобни прояви. Така коментира ситуацията в Габрово премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел.
Изпратих вицепремиера Томислав Дончев, вътрешния министър Младен Маринов и зам.-директора на Националната полиция Гребенаров. Изпратихме и жандармерия, за да може да се запазят спокойствието и животът, както и здравето на всички. Надявам се мерките, когато минат днес, тези виновни лица, независимо от какъв произход, български граждани са, да си понесат наказанията, заяви министър-председателят. 
Според него е недопустимо при такъв инцидент като побоя в денонощния магазин в Габрово виновните, които имат и присъди, да бъдат пуснати на свобода.
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани