Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преговаряме за F-16 от 7 до 10 май

[post-views]
Работната група за избор на нов самолет: Да се проведат преговори със САЩ за F-16

F16„Благодарение на НАТО България е възможно най-защитена от всякаква външна агресия“ – това бе основната теза в приветствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до участниците в международната конференция „15 години България в НАТО@70 и пътят напред“. Приветствието бе представено от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Той информира присъстващите, че се работи активно, за да може договорът за доставката на самолетите F-16 от САЩ да бъде подписан още през тази година, и то преди края на парламентарната сесия на 31 юли. В началото на другата седмица ще има преговори с представителите на „Локхийд Мартин“ по индустриалното сътрудничество, а от 7 до 10 май българските преговорни екипи ще посетят столицата Вашингтон за окончателно оформяне на проекта на споразумение за F-16.
Напредъкът в преговорите за F-16 бе потвърден и от посланика на САЩ в България Ерик Рубин, който също бе участник в конференцията. Той не пропусна за пореден  път да отбележи, че от 1990-те години досега САЩ са инвестирали $300 млн. във военния сектор на България. 
Юбилейната конференция бе организирана от Атлантическия клуб в България, Дипломатическия институт при Министерството на външните работи и Министерството на отбраната. Тя събра в сградата на БТА дипломати, държавници и много експерти. Сред участниците бяха министърът на външните работи Екатерина Захариева, бившият президент на България Петър Стоянов, помощник-генералният секретар на НАТО по възникващите предизвикателства пред сигурността Антонио Мисироли, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, посланиците на Франция, Албания и Грузия. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани