Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

300 армейци в бойна готовност за границата

[post-views]
300 армейци в бойна готовност за границата

МАРИНОВ300 военнослужещи в Благоевград са на разположение и при необходимост могат да подсилят веднага охраната на границата при евентуален засилен мигрантски натиск. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който инпектира заедно с МВР шефа Младен Маринов ГКПП-Кулата.
Каракачанов уточни, че армейците могат да дават дежурства в състав от по 100 души. И допълни, че има съоръжения, които временно може да подпомогнат да се предотврати навлизане на мигранти. Поводът за думите му бе срещата в понеделник при премиера Бойко Борисов за бежанската ситуация около границата с Гърция. 
„Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на мигранти, било то от Западна Европа или от съседни страни“, каза още Каракачанов. Той уточни, че основната цел на хората в района на Одрин е маршрутът – Гърция, Северна Македония и Албания на запад, но е ясно, че се обсъжда алтернативен вариант като маршрут да се използва и България. „Затова сме длъжни да вземем всички необходими мерки, за да предотвратим подобно масово нахлуване на българска територия.“, каза министърът 
„На българо-турската граница имаме изградено възпрепятстващо съоръжение със съответните сензори и техническо обезпечение, има и осигурено допълнително присъствие. По-сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница – усилени наряди, включително и жандармерия, тъй като тук ескалира процесът и няма преградно съоръжение“, заяви и министър Маринов.
От началото на годината досега в района на Кулата са задържани 30 нелегално преминали, най-вече през „зелена граница“, а за миналата година са 146, като най-често те са от Афганистан.
Вътрешният министър подчерта, че законодателството ни вече е променено и се търси наказателна отговорност и на хора, които дават подслон на бежанци и шофьори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани