Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев: Българската армия дава равен старт и възможности за развитие на младите хора

[post-views]
Генерал-лейтенант Димитър Илиев: Българската армия дава равен старт и възможности за развитие на младите хора

IMG-1ea77314276c098e2bf361aa9d5f3004-VДо този момент националната информационна кампания „Бъди войник“ премина през седем града в страната и представи Българската армия на хиляди хора, които имаха възможност да видят образци от нашето въоръжение и техника, както и да се запознаят с професията на военнослужещите. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев днес, 16 април, по време на пресконференция в Ямбол по повод кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник“. Той заяви, че кампанията привлича на своите събития основно млади хора, които проявяват интерес към военната служба, което дава надежда и увереност за бъдещето на Българската армия.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев представи данни от началото на кампанията „Бъди войник“ и акцентира върху нейните цели и задачи. За обявените 185 вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски документи са подали 478 кандидати. „Това е съотношение 2.5 за едно място. Успяхме да обърнем негативната тенденция. За сравнение през изминалата година съотношението е били 1 към 1, за 2017 г. е било и по-ниско“, подчерта генерал-лейтенант Илиев. и допълни, че в момента са обявени още 4 конкурса за Военноморските сили, Националната гвардейска част, 68-ма бригада „Специални сили“ и Стационарната КИС за общо 232 войнишки длъжности. 

Генерал-лейтенант Илиев заяви, че стабилните доходи, кариерното развитие и сигурността са важни показатели при решението на хората да влязат в редовете на армията. „На първо място обаче, винаги трябва да стои моралният избор за служба в интерес на обществото и ако младите хора припознаят себе си в тази кауза, тяхното място е при нас в Българската армия“, подчерта заместник-началникът на отбраната. Той подчерта, че Българската армия е институцията, която интегрира хора от различни социални групи в името на една кауза – защита на националните интереси. „Това е институцията, в която те имат равен старт, възможности за развитие при еднакви условия, а личностната реализация зависи само от индивидуалните знания и умения и от стремежа към самоусъвършенстване“, допълни още генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Командирът на 42-ри механизиран батальон – Ямбол и старши на войскови район „Кабиле“ подполковник Ивайло Иванов представи програмата от статичния и динамичен показ предвиден за 18 август, когато кампанията „Бъди войник“ гостува в Ямбол. На статичния показ гражданите ще могат да разгледат основни образци въоръжение и техника, а динамичният показ предвижда демонстрация на специализиран ръкопашен бой и на тактически действия в градски условия.

В пресконференцията участваха и началникът на гарнизон Ямбол и командир на Авиобаза Безмер подполковник Милен Димитров, както и началникът на Военно окръжие-Ямбол подполковник Валери Христов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани