Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За денонощие събраха 800 млн. евро за „Нотр Дам“ – Макрон обеща, че катедралата ще „възкръсне“ до 5 години

[post-views]
Пожар унищожи покрива и витражите на „Нотр Дам“ – президентът Макрон обеща да възстанови катедралата

e30ba616e153ec7dafeac00797b3d86bПовече от 800 милиона евро бяха събрани още в първите 24 часа на кампанията за възстановяване на катедралата „Нотр Дам“ във френската столица. Президентът Еманюел Макрон обеща, че „Парижката Света Богородица“ ще бъде изградена наново до 5 години и когато „възкръсне“ ще бъде дори по-красива от преди.

Символът на Париж и цяла Франция е бил на броени минути от пълното унищожение. Съдбата на „Нотр Дам“ беше решена в критичен прозорец от максимум половин час, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нунес и благодари на огнеборците, които „с кураж и решителност рискуваха дори собствения си живот, за да спасят катедралата“.

Огънят беше напълно потушен след повече от 15 часа работа. Според пожарникарите той е тръгнал от островърхата кула – стрела на покрива, която се срути първа, и е обхванал участък от 1000 кв.м.

Александър Жуасард – Национална федерация на пожарникарите във Франция:

„Когато пристигнахме, пожарът вече беше огромен. Стратегията на генерал Гайе, който ръководи Парижката пожарна бригада, беше разделяне на зони, което означава да оставим една част от сградата  да изгори, за да спасим останалото – двете кули, часовникът и носещата структура, по която да се направи реконструкцията.“

Пожарникарите успяха да спасят и най-ценните експонати и реликви от „Нотр Дам“, които ще бъдат преместени в Лувъра. В следващите 48 часа ще бъде направена експертна оценка на състоянието и безопасността на катедралата, след което ще започнат обещаните от президента дейности по възстановяване.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Ние сме нация на строители. Имаме много за възстановяване и да, ще изградим наново катедралата „Нотр Дам“ като тя ще бъде дори по-красива. Искам това да се случи в следващите 5 години. От нас самите зависи да превърнем трагедията в кауза, която да ни обедини.“

Въпреки обещанията на Макрон, експерти смятат, че пълната реконструкция на „Парижката Света Богородица“ ще отнеме десетилетия. Екип от 50 души продължава разследването на причините за пожара, заявиха от Прокуратурата в Париж. Към момента няма индикации за умишлен палеж и случаят се разглежда като злополука.

Най-ново

Единична публикация

Избрани