Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова ИРА пое отговорност за убийството на Лийра Маккий: Журналистката е случайна жертва на атака срещу полицията

[post-views]
Нова ИРА пое отговорност за убийството на Лийра Маккий: Журналистката е случайна жертва на атака срещу полицията

Лира-МакКий-журналист-убийство-Ирландия57-годишна жена беше арестувана по силата на Закона за тероризма в Северна Ирландия след като Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналистката Лийра Маккий в Лондондери миналата седмица. В съобщение до белфастки вестник групировката призна деянието като грешка и поднесе извинения на близките на жертвата.

„Лийра Маккий беше трагично убита, простреляна по погрешка“, се казва в писмото на Нова ИРА. По време на атаката тя се намираше твърде близо до вражеските сили, уточниха от групировката и изказаха най-дълбоки и искрени извинения на семейството и приятелите на журналистката.

Припомняме, че Маккий беше простреляна смъртоносно в главата миналия четвъртък, докато отразяваше размириците в Лондондери. Представители на северноирландските служби за сигурност коментираха, че се провежда „масиран отговор“ заради убийството ѝ и расте обществената подкрепа, като мнозина споделят информация по неофициални канали. Полицията и прокуратурата дори обмислят какви мерки да предприемат за защита на всички онези, които се страхуват да дадат официални показания в съда.

Признанието на Нова ИРА идва след като крайно лявата републиканска партия Саорад, която се ползва с подкрепата на групировката, се опита да оправдае използваното насилие по време на сблъсъците миналата седмица. Междувременно в понеделник вечерта се проведоха масови демонстрации, а жени поставиха „кървави“ отпечатъци върху републиканските лозунги пред централата на политическата формация.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани