Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великденските атентати в Шри Ланка – отмъщение за нападението срещу джамии в Нова Зеландия?

[post-views]
Великденските атентати в Шри Ланка – отмъщение за нападението срещу джамии в Нова Зеландия?

Shri Lanka-masovo pogrebenieНай-вероятният мотив за кървавите терористични нападения в Шри Ланка е отмъщение за атаката срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч. Това обявиха властите в Шри Ланка. Два дни след кървавите атентати броят на жертвите продължава да расте, като според последната информация в атаките са загинали най-малко 321 души.

В Шри Ланка е ден на национален траур в памет на жертвите от кървавите терористични атентати на връх католическия Великден, при които пострадаха над 500 души.

Точно в 08:30 сутринта, часът на първите експлозии, Шри Ланка запази три минутно мълчание в памет на загиналите при атентатите от неделя. Малко след това започнаха и погребения.  Най-голямо беше в църквата „Свети Себастиян“ в град Негомбо, която беше един от трите атакувани християнски храмове на връх Великден.

Основният заподозрян за атаките остава малката ислямистка организация Нешънъл Таухид Джамаат, след като полицията задържа над 40 човека във връзка с нападения.

След взетите показания може да се каже, че мотив за атентатите са нападенията срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, при които загинаха голям брой мюсюлмани, според властите.

Междувременно терористична групировка ИДИЛ пое отговорност за нападения в Шри Ланка, без да предоставя доказателства за твърденията си.

Атаките обтегнаха отношения между президент и премиер, след като стана ясно, че разузнаването е предупредило за готвените нападения, но премиерът не е бил информиран.

Ситуацията в Шри Ланка започва да се нормализира, но опасността от нови терористични нападения остава висока и властите решиха да оставят в сила извънредното положение и вечерния час.

В сила остава и предупреждението на редица държавни, сред които и България, призоваха гражданите да избягват пътуванията в Шри Ланка, а ако са вече там, да не ме посещават оживени обществени места.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани