Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Новите кораби да бъдат базирани при нас

[post-views]
Новите кораби да бъдат базирани при нас

vms_kapitan YakimovКапитан I ранг Петко Якимов – командир на Пункт за базиране – Варна

– Г-н капитан I ранг, отскоро поехте поста командир на Пункт за базиране – Варна. Какво заварихте, какво наследство имате?
– В продължение на 19 г. съм служил в Първи дивизион „Патрулни кораби“. Така че там натрупах достатъчно командирски опит и минах през основните командирски длъжности в дивизиона. Като дойдох тук и станах командир на Пункта, бързо се ориентирах в обстановката. Пунктът за базиране като наследник на Военноморска база Варна има много големи традиции. Преди две години празнувахме 120 г. от основаването на Военноморска база – Варна, и след това Пункт за базиране – Варна, така че, традициите ни са големи. 
– В какъв климат работите, как се сработихте с колегите Ви на новата длъжност?
– Климатът и обстановката тук са нормални. Взаимоотношенията с колегите са напълно професионални. Тук особеното е, че има и цивилни служители, които са горе-долу колкото военнослужещите. Докато в дивизиона всички бяхме военнослужещи. Порядките и реда в професията ги има и тук въпреки всичко. През годините хората са се сработили и взаимоотношенията са се наложили съобразно йерархията. Винаги има място за оптимизации и малки вътрешни реорганизации. 
– Каква е Вашата основна цел?
– Моята цел е всички ние тук, военнослужещите и цивилните служители, да работим в една максимално нормална и спокойна обстановка. Задачите са много и излишно, изкуствено напрежение не е желателно да се създава. 
– Какви ще са приоритетите в работата Ви като командир на Пункт за базиране – Варна?
– Приоритетите ми са ясни. Това е първият ми приоритет – да се работи в една нормална обстановка, доколкото това е възможно. Така трябва да се планират задачите, така че дълговременно и от далече да сме готови и да решаваме въпросите безпроблемно, а не с нерви. Другото важно за мен нещо е да продължим да пазим основните традиции, които са били установени и в базата, и в Пункта. Имам желанието да продължим и активизирането на дейността на Военноморски спортен клуб – Варна. Той има значителни успехи. Спортът трябва да прерасне в малко по-масов. Няма да гоним високи постижения на отделни военнослужещи и цивилни служители, но трябва да се съсредоточим върху масовизацията на спорта въобще. Основна цел е също все по-качествено да изпълняваме поставените ни задачи. Не че досега не е било правено, но да се стараем да подобрим този процес. 
– Кое е различното конкретно за тази година?vms
– През тази година военноморският ни флот отбелязва 140 г. от създаването си. Пунктът основно участва с много логистично осигуряване и подготовка. Ще има парад на корабите в морето. Логистичната подготовка на корабите ще се направи от нас. Там ще бъдат хвърлени много усилия от страна на ремонтната работилница и на целия логистичен орган на пункта. 
– Предстоят учения, как ще участвате в тях, с какви сили и средства?
– Ние осигуряваме логистиката. Ученията са за флотилията и корабните дивизиони. Освен това наше задължение са и охраната, и отбраната на базовия район на Пункта. 
– Какво включва като формирования Пунктът, какви подчинени структури имате?
– Има командване на пункта, ремонтна работилница – РЕР, брегови склад за въоръжение и боеприпаси и регионален оперативен център – Варна, където се носи оперативната служба. 
– Иска ми се също да поговорим и за новите кораби. Какъв е Вашият ангажимент към преоборудването, търсят ли Ви за експерти, въобще, какво е отношението Ви към процеса на придобиване на нов боен кораб?
– Търсиха ме за експерт, когато бях командир на Първи дивизион и тогава бях в междуведомствената работна група. Виждането на командването на флота е новите кораби да бъдат базирани именно при нас в Пункт за базиране – Варна. Към момента инфраструктурата не е подготвена за тези кораби. Надяваме се процедурата да тръгне нормално и да се случат нещата, а тогава ще се наложи да се изгради нова инфраструктура, за да може да се осъществяват поддръжката и нормалното заставане и базиране на тези кораби, които са сложни съоръжения. 
– От какво оборудване се нуждаете?
– Основно имаме нужда от преоборудване и обновяване на пирсовете, за да се осигури максимална безопасност на тези кораби, защото те са скъпи и нови съоръжения. Със съществуващите се справяме, но новите кораби ще трябва да застават на борд, което налага нови пирсове. 
– В армията се говори за некомплект, при Вас как стои въпросът с кадрите, имате ли достатъчно и подготвени ли са? 
– При нас в Пункта сме добре за разлика от дивизионите. Нямаме голямо непопълнение на военнослужещи и на цивилни служители също. Може би това е така, защото все пак тук службата е на брега. Изразява се в носене на дежурства и хората се компенсират. Непопълнението е от порядъка на 10%. Към момента нямаме проблем с това.
– Имате ли и ако имате, какъв е ангажиментът на Пункта за базиране – Варна към националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“?
– Участваме с личен състав, транспортно осигуряване. Дивизионите също участват. Например 18-и дивизион, в който има водолази, показва водолазно оборудване и кораби. 
– Като нов командир на Пункта какви са очакванията Ви?
– Очакванията ми са на първо време да продължим да изпълняваме поставените ни задачи без отстъп, както е било и досега. Надявам се поетапно да получим финансови средства, за да организираме някои дългоочаквани ремонти по основни сгради и инфраструктура в Пункта, защото имаме нужда от тях. 
– Разчитате ли на допълнително финансиране за ремонтите, които са необходими във връзка с придобиването на новите кораби?
– Това е задължително – най-вече за пирсовете и сградите около тях. 

С „Бъди войник“ успешно се популяризира военната професия

Националната кампания „Бъди войник“ е единият от успешните начини за популяризиране на военната професия. Медиите също могат да помогнат, счита капитан I ранг Петко Якимов. Основното според него обаче се състои в засилването на социалната политика на Министерството на отбраната по отношение на военнослужещите. 
Възнаграждението също е важно, защото то е основен стимул. Подновяването на техниката е един от начините за привличане на нови кадри и ще допринесе за повече желаещи да станат военнослужещи, твърди новият командир на Пункт за базиране – Варна. 
Според него младите хора, които идват от военноморското училище, са подготвени добре. Някои по-практически неща няма как да се научат в училището. Там основно се готвят по теорията, но имат добра основа. При нас в рамките на половин година те успяват да навлязат в проблематиката, отбеляза капитан I ранг Якимов.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани