Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завръщане в строя…след 10 години

[post-views]
Завръщане в строя…след 10 години

Тренира разчетът на старши сержант Божидар ГроицовВ 19-дневното полево обучение на артилерийски формирования от Сухопътните войски почти нямаше военнослужещи, които за първи път да са на „Корен”. Интересно бе едно от изключенията – своеобразен дебют на полигона направи капитан и то командир на огневи взвод от 4-и артилерийски полк. Капитан Христо Михайлов е „напуснал” армията след т.нар. организационно-щатни промени, които всъщност са били съкращения. Завършил е висшето военно училище в Шумен през 1999 г. Служил е в Ракетната бригада в Ямбол, която е закрита, и в мобилизационната база в Шумен.

През 2009 г. старши лейтенантът се е сбогувал с армията…„Занимавах се с различни дейности. Имал съм странни решения в живота, но те са били все в името на семейството. Една година бях в чужбина, след това работих у нас в големи фирми на различни длъжности. Бил съм началник транспорт, изходящ контрол на складове готова продукция, началник цех, контролирал съм качеството на продукцията… И след близо 10 години се завърнах в армията, като се възползвах от дадената възможност за това от приетата поправка в закона. От ноември м.г. съм командир на първи огневи взвод в трета батарея на реактивния дивизион от 4-и артилерийски полк. Сега живея със семейството си на квартира в Пловдив, обясни, вече повишеният в звание, капитан Христо Михайлов.“

Капитаните Христо Михайлов (вляво) и Али Шуган  в напрегнати моменти преди началото на артилерийските стрелбиПо време на стрелбите на полигона в помощ на завърналия се в армията офицер бе капитан Али Шуган, придаден от друга батарея, тъй като тази, в която служи, нямаше тактическо учение. То ще се проведе при второто полево обучение на полка през октомври.  Капитан Шуган е завършил НВУ „Васил Левски” през ноември 2005 г. От януари 2006 г. е започнал службата си като лейтенант в реактивен дивизион на 76-а реактивна бригада. След съкращаването й, през 2009 г. продължава службата си в 4-и артилерийски полк в Асеновград. Сега е командир на огневи взвод в реактивната батарея с командир капитан Божидар Костов. 

“Жътва” в подготовката

Подполковник Недялко Киров
Подполковник Недялко Киров
Поради участието си в мисия в Афганистан, командирът на реактивен дивизион в 4-и полк подполковник Недялко Киров пропусна през миналата година полевото обучение на „Корен”. Но през тази бе на полигона през всичките 19 дни. Две батареи проведоха стрелби със системата заместител „ПУС-96” и с използване на 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”. Състоя се и управление на огъня на дивизиона. Три дни продължи тактическото учение с бойни стрелби на една от батареите. Тук условията са близки до реалните и мога да определя това обучение като „жътва” в подготовката, заяви подполковник Недялко Киров.

Завършил е през 1999 г. висшето военно училище „Панайот Волов” в Шумен със специалност „Ракетни войски и артилерия” и Военната ни академия през 2013 г. Служил е като командир на взвод, старши офицер на батарея, командир на батарея. Бил е заместник-командир на 20-и самоходен дивизион в Ямбол и от 2017 г. е командир на реактивен дивизион в 4-и артилерийски полк. По-голямата част от военнослужещите от дивизиона са участвали многократно в такива обучения. Подполковник Киров отбеляза, че са обръщали сериозно внимание на мерките за безопасност и подчерта високата мотивация на личния състав, въпреки лошите метеорологични условия. 

Действия в динамична обстановка
 Капитан Калоян ДимитровНа „Корен” разстоянията са големи и може реално да се отработят всички елементи, които тренираме и изучаваме. Изпълнихме огневи задачи, проведохме тактическо учение с бойни артилерийски стрелби на батареята, посочи капитан Калоян Димитров. Командир на реактивна батарея е от две години. Преди това е бил командир на взвод и заместник-командир на батарея. Има достатъчно опит в 4-и полк, тъй като е във формированието от 1 октомври 2002 г.,след завършването на военното училище.
В един от дните в изпълнението на огневи задачи участваха два разчета от батареята с командири старши сержант Божидар Гроицов и младши сержант Веселин Юруков. Те трябваше да заемат райони за разполагане, райони за огневи позиции, стрелби със системата заместител „ПУС-96” и със щатните снаряди…
Заместник-командир съм на първи огневи взвод и командир на първи огневи разчет в първа батарея, така се представи старши сержант Божидар Гроицов, като явно наблегна на думата първи. В неговия разчет са мерачът ефрейтор Стилян Луднев – за първа година на тази длъжност, оръдейните номера редниците Валентин Кърчев и Богдан Кузмов – вече с втори бойни стрелби, и шофьорът редник Анатоли Журналов. 
Динамика бе доста голяма и трябваше строго да спазваме мерките за безопасност. Стареехме се да постигнем само отлични резултати. Личният състав бе мотивиран и лошото време на полигона не можа да попречи за изпълнението на поставените задачи в пълен обем, категоричен бе командирът на реактивна батарея капитан Калоян Димитров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани