Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оставки в Кипър заради сериен убиец – офицер с български корени призна за убийството на 7 жени

[post-views]
Оставки в Кипър заради сериен убиец – офицер с български корени призна за убийството на 7 жени

cyprusКипърският министър на правосъдието Йонас Николау напуска поста си заради скандала с неразкритите серийни убийства в страната. Заради „принципи и съвест“  президентът Никос Анастасиадис прие оставката по повод случая, в който офицер от кипърската армия призна, че е убил 7 жени и момичета.

Решението за оттегляне е лично и може да бъде обосновано единствено с политически съображения, заяви самият Йонас Николау. Бившият вече министър отхвърли като несправедлив опита да бъде държан отговорен за случая и подчерта, че естеството на работата му не позволява да се намесва по какъвто и да е начин в разследванията на полицията.

Неразкритият с години казус, който породи масово недоволство и обществен натиск за оставка на ръководителите на полицията и правосъдното ведомство, е свързан с 35-годишния военен Никос Метаксаз, който направи пълни самопризнания за извършените убийства. Жертвите му са предимно бедни имигрантки, работещи в Кипър, с които се запознавал в социалните мрежи. Серийният убиец има български корени, майка му е от Стара Загора. Полицията предполага, че офицерът има и други жертви, освен 7-те, за които признава. Органите на реда разследват всички случаи с изчезнали преди ареста на Метаксаз жени. Списъкът включва повече от 20 имена, сред които фигурират и три на българки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани