Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жена оглави военното министерство в Лондон

[post-views]
Жена оглави военното министерство в Лондон

Досегашният министър по международното развитие в британското правителство Пени Мордънт оглави военното министерство, след като премиерът Тереза Мей уволни неговият шеф Гавин Уилямсън. Той бе заподозрян за изтичане на информация от заседание на Съвета за национална сигурност, на което е обсъждано може ли да бъде допусната китайската компания „Хуауей“ до инфраструктура за мобилни комуникации от ново поколение. 

Пени Мордънт е 46-годишна, в политиката е отдавна, била е шеф на младежката организация на Консервативната партия. Тя е ярка привърженичка на излизането на Великобритания от ЕС без сделка. Неведнъж се е изказвала критично по отношение на Русия, като е посочвала, че тази страна е заплаха за международната сигурност. 

Уволнението на министър заради изтичане на информация е събитие без прецедент в модерната история на страната, отбелязват медиите в Лондон. Последният сходен случай е от 1947 г., когато финансовият министър Хю Далтън е отстранен заради изтичане на информация към вечерен вестник за националния бюджет малко преди той да го представи пред парламента. Разликата е, че Далтън не отрича да е източникът на данните в един малък параграф в статията, докато Уилямсън отрече да стои зад публикацията в „Дейли Телеграф“ от миналата седмица.

В съобщение от кабинета на премиера се казва, че Тереза Мей е помолила Уилямсън да напусне правителството, защото е „изгубила доверие в способността му да служи като министър на отбраната и член на нейния кабинет“. Министър-председателят бе информирана за поведението му около разследването за обстоятелствата около непозволеното разпространяване на информация от заседанието на Съвета за национална сигурност, допълва съобщението.

В прощално изявление от министъра той заявява, че по никакъв начин няма участие в изтичането на данни, както и че е приел уверения от подчинените си, че и те не са участвали в нещо подобно.
Миналата седмица високопоставени министри и началниците на спецслужбите се споразумяха, че „Хуауей“ трябва да бъдат изключени от всички основни елементи на 5G мрежата в страната, както и да ограничат достъпа на компанията до звена с по-малко значение.

Изтичането на подробности за разговорите предизвика гняв в парламента и остри критики в разузнавателната общност.
Част от емоциите около случая са предизвикани и от това, че решението на Лондон да не изолира изцяло китайците от 5G мрежата противоречи на призивите на САЩ, подозиращи „Хуауей“, че може да разузнава в полза на Пекин. Има опасения, че това ще намали споделянето на секретна информация между петте най-обвързани държави: САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.                
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани