Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уникална арфа в зала „България”

[post-views]
Уникална арфа в зала „България”

diana1Днес в зала „България” ще можете да чуете нещо уникално – новата арфа Salvi – Dian. С нея виртуозът Весела Тричкова ще свири със Софийската филхармония в концерта „Картини от една изложба“. Италианският инструмент е сред най-добрите в света, подбран лично от Весела. Арфата пристига от Париж и вече е собственост на Софийската филхармония. В програмата: „Концерт за цигулка, пиано и оркестър” на Менселсон, „Испанско капричио” на Римски-Корсаков и  концертната фантазия „Танци с Мусоргски“ на Александър Розенблат. Солисти са Дмитрий Рацер и талантливите братя Иво и Лъчезар Станкови. Дирижира Линус Лернер.

LINUS_LERNER
Линус Лернер

Една от най-необикновените версии на „Картини от една изложба” е създадена от руския пианист, композитор и аранжьор Александър Розенблат. Движещ се между класическите жанрове и джаза, неговите партитури съчетават хрумки и остроумия, цитати и алюзии на познати музикални мотиви, преплетени в индивидуалния му съвременен език. Московският бас китарист Алекс Ростоцки преработва за джаз трио няколко части от сюитата на Мусоргски и записва албум под название „Картини от една изложба или Разходки с Мусоргски”. 

Виртуозът на клавишите Дмитрий Рацер е ученик на Яков Флиер и наследник на яркия му стил на изпълнение. Лауреат на международни конкурси концертитра редовно в Америка. В центъра „Кенеди“ има три участия с Мстислав Ростропович и Карнеги Хол. Канен е за няколко последователни сезона в Аудиториум Амбасадор в Пасадена, Калифорния. Рацер е артист на Стейнуей (от 1992 г.) и понастоящем е професор в Руската музикална академия.

Дмитрий Ратцер
Дмитрий Рацер

Иво Станков е бил солист на Английски камерен оркестър, работил е с различни оркестри във Великобритания, САЩ, Бразилия, Италия и с повечето български оркестри. С брат си Лъчезар създават „Ансамбъл Станков” и участват в международни фестивали. За тях пишат творби Георги Арнаудов, Мартин Георгиев, Добринка Табакова и Гуин Причард. Той е артистичен директор на Лондонския Фестивал на българската култура.

Лъчезар Станков учи пиано от 9-годишна възраст. През 2008 е финалист в конкурса за солист на оркестъра на Кралския колеж. Завършва с отличие магистратура в Консерваторията „Тринити – Лабан” в Лондон. Лауреат е на международни конкурси. В Лондон съчетава активната си концертна дейност с преподавателска работа в  различни училища по музика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани