Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масово недоволство и протести в Турция заради решението на ЦИК да повтори вота в Истанбул

[post-views]
Протести и недоволство срещу присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

protesti-TurkyМасово недоволство в Турция заради решението на Централната избирателна комисия да уважи искането на управляващата партия и да повтори изборите за кмет на Истанбул след победата на опозиционния кандидат в края на март. Вотът ще бъде произведен на 23 юни, а освен вътрешно напрежение решението предизвика и широка вълна на неодобрение сред европейските институции.

Стотици хора излязоха на антиправителствена демонстрация по улиците на Истанбул. Те тракаха с тенджери и тигани в знак на протест срещу решението на Централната избирателна комисия да анулира резултатите от вота на 31 март. Тя в крайна сметка уважи жалбата на партията на президента Ердоган, която се оплака от „нередности и корупция” след като изгуби изборите за кмет на най-големия турски град. Част от хората, които са обработвали урните в Истанбул, не са били официални лица, а върху част от документите липсват подписи, гласи заключението на Комисията.

Опозиционерът Екрем Имамоглу, който през април вече официално беше обявен за кмет на града, определи решението като вероломно и обеща, че правдата все пак ще възтържествува. Негови съпартийци определиха ситуацията като показателна за това, че „в Турция е незаконно да спечелиш избори срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието“.

Международната общност също не остана безразлична на случващото се в южната ни съседка. Европейският парламент изрази опасения, че подобно решение подкопава увереността, че в страната се наблюдава демократичен изборен процес. Съветът на Европа предупреди да не се накърнява доверието на избирателите и настоя за щателна проверка на условията за свободен и честен вот преди 23 юни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани