Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двамата репортери на „Ройтерс“ бяха освободени след като прекараха над 500 дни в затвор в Мианмар

[post-views]
Руски гражданин е обвинен в използването на американски групи за прокарването на проруска пропаганда в САЩ

AREST ZATVOR BELEZNICIДвамата репортери на „Ройтерс“, задържани в Миамар заради разследване на убийства сред мюсюлманите от местната общност Рохинга, вече са на свобода. Журналистите бяха освободени с президентска амнистия след като прекараха в затвора над 500 дни или повече от година и половина.

Журналистите Уа Лон и Киау Сой У, съответно на 33 и 29 години, прекараха последните 18 месеца в затвор в покрайнините на Янгон. Те бяха арестувани през декември 2017 г. по обвинение, че са нарушили Закона за държавна тайна на Мианмар. Миналия септември двамата бяха осъдени на 7 години затвор.

Работодателят им – световната информационна агенция „Ройтерс“, още от самото начало твърди, че процесът срещу тях е скалъпен като целта му е репортажът за масовите кланета сред рохингите да не види бял свят. Арестът на репортерите получи широк международен отзвук. Той беше приет като удар срещу свободата на медиите и повдигна редица въпроси за демокрацията в азиатската република.

Напускайки затвора двамата журналисти изразиха желание бързо да се върнат на работа и се зарекоха на всяка цена да продължат разследването си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани