Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български воини ще почиват на Адриатика

[post-views]
Български воини ще почиват на Адриатика

1-harv1Български военнослужещи ще могат да почиват на Адриатическото крайбрежие, а хърватските им колеги – в планински курорти у нас. Това по думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще бъде предвидено в подготвящото се ново споразумение в областта на отбраната между България и Хърватия. То ще замени досегашния документ, подписан в далечната 1996 г.
Между нашите две приятелски страни никога не е имало спорни въпроси, България беше първата държава, която призна независимостта на Хърватия, каза пред журналисти министър Каракачанов, който се срещна в София с гостуващия у нас хърватски вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич. „Споделихме нашата практика в проектите за модернизация. Колегите от Хърватия също споделиха своя опит. Подобно на България – те също имат проект за модернизация на своята авиация”, заяви министър Каракачанов. Той е поканил хърватския си колега на изложението „Хемус” в Пловдив догодина. През 2021 г. пък ние ще посетим тяхното изложение в Сплит, поясни Каракачанов. Той каза, че с Кръстичевич са се договорили да бъде подготвено ново споразумение за сътрудничество между двете министерства, защото предишното е от 1996 г. „В новия документ ще заложим освен възможностите за обучение на наши военнослужещи, всички аспекти на военното сътрудничество, а в социалната сфера – използване на възможностите за почивки на нашите военнослужещи на тяхното Адриатическо крайбрежие и на техни военнослужещи в нашите планински курорти. Мисля, че в рамките на следващите 6–7 месеца ще сме готови с това споразумение”, поясни Каракачанов. 
Аз съм първият министър на отбраната, който след 15-годишно прекъсване посещава страната ви, каза Кръстичевич. „България и Хърватия са приятелски държави и са фактори на стабилността и мира в нашия регион. Поканих министър Каракачанов да посети Хърватия догодина и да подпишем новото споразумение. Съгласувахме сътрудничеството в образованието, в областта на флота, на специалните части. Неотдавна в Брюксел заедно с България, Унгария и Словения подписахме споразумение за създаване на мултинационален център в Земуник за обучение на пилоти на хеликоптери. През тази година този център ще трябва да получи първоначална квалификация, а през следващата – пълна оперативна функционалност”, заяви гостът. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани