Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меч, дух и слово в единен строй

[post-views]
Меч, дух и слово в единен строй

6 majМалко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания, и ако днес България е една от тях, то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. С тези думи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев се обърна към строените около 1000 военнослужещи на площад „Княз Александър Първи” в началото на военния парад на 6 май – Деня на храбростта и Празник на Българската армия. 
Хиляди хора бяха дошли да наблюдават тържественото събитие. В началото президентът прие рапорта на командващия парада генерал-майор Иван Лалов, който е заместник-командващ на Съвместното командване на силите. Държавният глава поздрави всеки от блоковете, строени по цялото протежение на площада.
„Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност”, заяви президентът Радев.
Той напомни, че през последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти – недоимък, съкращения, политическо високомерие. „Но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия. Днес, когато  окончателно се простихме с илюзиите че членството в отбранителни съюзи, без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред нови изпитания – да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности – ефективно и ефикасно”, посочи държавният глава.6 maj
По думите му тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза. „Защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на данъкоплатците утре”, изтъкна президентът.
Той напомни, че войската трябва да бъде пазена от всякакви политически вмешателства, защото е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на отечеството личности, които имат един идеал – свободна, силна и благоденстваща България. На тях дължим признание и по-добри условия, за да могат достойно да изпълняват своята трудна, рискована и високоотговорна мисия, напомни президентът. И апелира в Деня на храбростта да бъде отдадено дължимото и на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията. 
В тях е надеждата ни за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България, каза държавният глава. „Чест и слава за БА и за всички храбри българи! Честит празник на хората с пагони! Да живее България!”, завърши словото си президентът Радев.
Прозвучаха команди и започна динамичната част на парада, който представи наживо метафората за меча, духа и словото. Мечът – това беше мощната бойна техника, която дефилира по площада и в небето над столицата. Духът се олицетворяваше от военнослужещите, които, водени от знамената-светини, маршируваха стройно по хлъзгавите от лекия дъждец жълти павета. Словото бяха думите на националния химн, изпяти мощно от целия строй в музикален съпровод на Гвардейския представителен духов оркестър и духовите оркестри на видовете въоръжени сили, на НВУ и на в. ф. 24150 – Стара Загора.
Парадът беше открит от тройка хеликоптери – един Ми-24 и два кугъра, които прелетяха над площада във формация „клин”
Последваха ги самолет „Спартан”, пилатуси и тройка МиГ-29. След това дефилира разнообразна бойна техника. Бронирани машини „Мерцедес”, „Хамър” и „Пясъчна котка”, бойни машини „Гардиън” и „Командо Селект”, бетеери, бойни машини на пехотата, артилерийски системи „Град”, „Тунджа” и „Гвоздика”, танкове Т-72, ракетни комплекси „Точка”, „Оса”, С-200 и С-300 огласиха с мощен грохот площада. 
Последва миг затишие и по жълтите павета, за първи път от 75 години дефилира ретротехника, с каквато е била въоръжена Българската армия в периода на Втората световна война – мотоциклети „Цюндап” и BMW, командирска кола „Кюбелваген”, камион „Щаер 640”.

IMG_8933Малчугани превзеха бойните машини
Малчугани се катереха по бойните машини, които бяха подредени за статичен показ на техниката край БНБ в столицата. Веднага след приключването на парада военната колона, включваща зенитно-ракетни комплекси, бойни машини и танк Т-72, стана истинско детско царство.
С тази техника разполагаме, с нея водим учебен процес, заяви за в. „Българска армия” полковник Анатолий Атанасов, началник-сектор „Планиране и организиране на подготовката” в отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски. Споделя, че го изненадва големият интерес на зрителите към бойните машини. 
Напоследък много хора започнаха да се интересуват от военната професия, заяви той. По думите му в армията има места за всички желаещи. „Бъдещето е добро. Очаква се нова техника. Предполагам, че до 3-4 години тя ще влезе в строя и ще повиши интереса. Преди всичко ни трябват млади, качествени хора, със знания и умения, които да може да боравят с нея”, обобщи полковник Атанасов.
На информационен щанд на Централното военно окръжие (ЦВО) край бойните машини всеки можеше до получи рекламни материали за военната професия. Имаше и списък, в който се виждаха десетина имена. „Това е предварителен списък. Водим статистика, за да видим ориентировъчно желанието на кандидатите за служба в БА, в доброволния резерв и за Националния военен университет (НВУ). Определено най-много са желаещите за НВУ”, каза майор Дилян Петров, старши експерт във Военно окръжие първа степен – София към ЦВО. По думите му младите хора се интересуват от това какво представлява военната професия. Определено за възнаграждения не се говори, поясни майор Петров.

Живият пламък на българското воинство6 maj
Поздрави и благодарности към днешните български военнослужещи и ветераните, служили в предишни години под знамената на Българската армия и носещи в сърцата си живия пламък на българското воинство, прозвучха по време на тържеството в резиденция „Лозенец” на 6 май. Със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев бяха наградени изявени военнослужещи и цивилни служители.
„Днес празнуваме една хилядолетна войска. Хрониките пазят безчетни победи. Пазят свидетелства за безпримерния героизъм на българския войник и майстворството на българските командири и пълководци”, каза в словото си президентът Румен Радев. Ако България е възникнала като държава и е просъществувала повече от 13 века, то е заради силата на българския меч, изтъкна той.
„Днес БА става все по-силна, все по модерна, все по-надеждна като съюзник на нашите партньори в НАТО и ЕС. Но има нещо много важно, далеч отвъд всякакви модерни оръжия и технологии. И това е духът на българския войник, на българския офицер. Бъдете горди, бъдете достойни воини и пазете българския боен дух”, каза държавният глава.
Министър Каракачанов напомни в словото си, че БА е водила три войни за национално обединение и освобождаване на нашите братя, останали след Берлинския конгрес отново под робство. Армията ни днес не само е надежден съюзник на НАТО, но и основен фактор за гарантиране на нашата независимост и териториална цялост, посочи той. Министър Каракачанов поздрави всички, „които са служили в БА през различните епохи в нашата история и все носят в сърцата си пламъка на българското воинство”. По думите му днешните мъже и жени под пагон изпълняват своя патриотичен български дух. „Да пожелаем на тях, на техните командири, на техните семейства – здраве, гордо носене на службата и на българската униформа. Честит празник. Да живее България!”, каза министър Каракачанов.
В словото си генерал Боцев заяви, че е стартирал стратегическият преглед в сектор „Сигурност и отбрана”. По думите му политическото и военното ръководство на МО залага големи надежди на този план, за да може БА да изпълнява с достойнство и чест своите мисии и задачи. „В празничния ден искам да отправя към всички вас най-сърдечна воинска благодарност от името на военното ръководство за това, което правите, това, което предстои да направим, за да пребъде БА”, каза генерал Боцев.

gen. Ivan LalovГенерал-майор Иван Лалов: Парадът премина по план, времето ни пощади

– Г-н генерал-майор, Вие командвахте парада, как премина той според Вас?
– Според моята оценка – премина добре, макар че нямах възможност да го видя отстрани. Но от това, което чух от хората, е минал добре. За мен е важно, че парадът премина така, както беше планиран. Преминаха всички блокове, успя да участва авиацията, времето ни пощади. Минаха абсолютно всички транспортни средства и бойни машини без проблеми, включително и ретротехниката.
– Този път обаче нямаше хеликоптер с националния флаг?
– Ми-17 в момента е на ремонт в ТЕРЕМ и не можа да стане готов. Сроковете за ремонт не позволяваха да вземе участие в парада.
– За първи път ли командвате парада на 6 май?
– За първи път командвам парада като водещ на строя. Иначе съм участвал от въздуха три пъти на парад с МиГ-29.
– Вашият самолет летя ли днес?
– Мисля, че водачът – 33-а спарка, беше моят самолет на последния парад, на който летях.
– До неотдавна нямаше парад всяка година, сега отговорността по-голяма ли е?
– Организирането е сериозна отговорност, защото изисква голяма координация между много служби, като СДВР, Националната служба за охрана, Софийската община и т. н. Наистина имаше години, когато парадът се пропускаше. Не мога да кажа по какви причини, вероятно – по икономически. Но мисля, че е редно Гергьовден да се отбелязва с такъв парад, който е символ на БА.
– Какво още може да се направи, за да се рекламира армията пред обществото и да се привличат повече хора към строя? 
– От известно време правим всичко възможно да рекламираме армията. Знаете, че протича кампанията „Бъди войник”, която „се придвижва” през различни градове. Парадът е еднократно събитие, но е впечатляващ и много запомнящ се. Според мен, трябва кампании като „Бъди войник” и други, които биха били предложени от МО, да се провеждат целогодишно, системно, за да могат да стигнат и до най-отдалечените кътчета на страната. Това е начинът, по който обществото може да ни опознае и да се мотивират хората да постъпят на служба в армията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани