Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Радев: Служете на България отговорно и всеотдайно

[post-views]
Президентът Радев: Служете на България отговорно и всеотдайно

nagradi-prezident-RadevДържавният глава връчи пагони на висши офицери

Служете на България отговорно и всеотдайно, с чест и достойнство. С тези думи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев се обърна към трима висши офицери, на които връчи нови пагони. Не забравяйте, че към вас има високи изисквания и големи обществени очаквания за съхраняване и издигане авторитета на Българската армия и развитие на съвременни отбранителни способности, изтъкна държавният глава. На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, генерали, адмирали, близки на удостоените с по-високо звание.
С указ на президента Радев контраадмирал Митко Петев се удостоява с висше офицерско звание „вицеадмирал”, освобождава се от длъжност „командир на Военноморските сили” и се назначава за военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, считано от 23 юни.
Началникът на Военномедицинската академия бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски е удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор”, считано от 6 май. Полковник Деян Дешков е удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал” и назначен на длъжност „командир на 61-а механизирана бригада”, считан от 1 юли.
„Вицеадмирал Петев, заемането на длъжността „военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС” е голяма отговорност, изисква високи компетенции в областта на колективната отбрана. Убеден съм, че с вашите лични качества и висок професионализъм, в които съм имал възможност да се убедя лично по време на съвместната ни работи, ще съхраните и надградите постигнатото от нашата страна като надежден член на НАТО и на ЕС”, заяви президентът Радев.
Той се обърна и към генерал-майор Мутафчийски: „Поздравявам ви със следващо висше офицерско звание, което е резултат на вашия безспорен професионализъм, авторитет, демонстрирани знания и лидерски умения. Вашият международен опит и богата експертиза е най-вече резултат на ръководената от вас структура са гаранция за издигане на авторитет на България в областта на военната медицина и за още по-голяма ефективност на ръководената от вас ВМА”.
Бригаден генерал Дешков, поздравявам ви с първото висше офицерско звание, пожелавам ви то да не бъде последно, поздравявам ви със заемането на отговорната длъжност командир на 61-ва механизирана бригада, обърна се президентът Радев към третия удостоен висш офицер. „Считам, че това е закономерен и логичен етап от вашия професионален път. Вашият опит и участие в нашите контингенти в Ирак и Афганистан са допълнителен гарант, че вашата дейност ще бъде високоефективна”, изтъкна държавният глава.
Осъзнаваме, че нашето повишение е признание към нашите подчинени военнослужещи и цивилни служители, каза вицеадмирал Петев в словото-отговор от името на тримата удостоени. Но е редно и да отбележим, че заслуга имат и онези наши командири и началници, които положиха огромни усилия, за да можем професионално да израснем, допълни той. Нашето повишение е и ангажимент да надградим постигнатото и да отдадем сили, воля, интелект, за да можем да оправдаем доверието, каза вицеадмирал Петев. 

Школа, която променя животаIMG_6316

Тези 4 години (откакто е командир на ВМС – б. р.), които са апогеят на моята военноморска служба, бяха изпитание, но и изключителна школа, която промени моя живот. Това сподели за в. „Българска армия” вицеадмирал Петев. „Ще тръгна към новата длъжност с положителни чувства и с изключителна благодарност към хората с военноморска униформа, че успяха да постигнат това, което е днес флотът. Защото пътят, който извървяха е изключително голям. Благодарност, че заедно с тях и аз личностно израснах”, каза той.
На въпрос за хода на проекта за нови патрулни кораби вицеадмирал Петев сподели, че планът е до 12 юни да бъде завършена работата на междуведомствената работна група, като тя ще бъде формализирана с доклад от името на министъра на отбраната, потвърден от него, до Министерския съвет. „Моето заминаване е от 23 юни. Тогава влиза фактически в сила указът и заповедта. Така че, има абсолютно всички вероятности и благоприятни изгледи това да се случи до 12 юни”, уточни той.
Повишението е поемане на още по-големи отговорности, каза генерал-майор проф. Мутафчийски. „Трябва да се задържат добрите позиции на ВМА, но трябва и да се надграждат. Именно тук е съсредоточена моята работа. Ние във ВМА отдавна вече излязохме от кризата и вървим по пътя на надграждането във всяко ниво – както за развитието на личния състав, което е изключително важно и определящо за успеха на структурата, така и за надграждане в областта на медицинската техника, в областта на реновирането на нашите болници и за добиването на нови способности”, коментира той. По думите му предвиденото увеличение на цената на някои клинични пътеки ще даде още по-голям импулс за развитие на ВМА.
„Посрещам удостояването ми с висше военно звание с вълнение и предизвикателство. Слагането на тези пагони е ново начало за абсолютно нови предизвикателства, нови задължения, нова отговорност”, каза бригаден генерал Дешков.
По думите му в бойната подготовка на 61-ва бригада и на Сухопътните войски като цяло вървят промени, които трябва да бъдат продължени. „И до момента имах участие в тях, смятам да продължа участието си. Няма да открием топлата вода, нали”, заяви той и пожела на всички воини от 61-ва бригада да са здрави, да вярват в себе си и да са горди, че са военнослужещи от БА.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани