Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През 2019 г. Представителният духов оркестър на Военноморските сили навърши 135 г. от своето създаване. Това беше отбелязано с празничен концерт във фестивалния конгресен център във Варна. Това каза диригентът на формацията капитан III ранг Мирослав Трифонов. Като всеки духов оркестър, независимо дали е военен, или граждански, и нашият е длъжен да има в репертоара най-разнообразна музика. Започва се с музиката, която, така да се каже, е по регламент, с която участваме във военните церемонии и ритуали, маршова музика. Изпълняваме също и класическа музика, съвременна поп и рок музика, както и български фолклор, посочи диригентът. 

2През 2001 г. се създаде една хубава традиция, тогава беше обявена песента „Велик е нашият войник“ за химн на Българската армия. Тогава представителните оркестри на видовете въоръжени сили начело с  Гвардейския оркестър правехме общи концертни програми по различни градове на България, веднъж годишно. След това започна един спектакъл по случай празника на Българската армия в зала „Арена-Армеец“, който се възприема много добре не само от Министерството на отбраната, което го осъществи, но и от публиката, която присъства в залата, споделя капитан III ранг Трифонов. 

 

1Диригентът на флотския представителен духов оркестър капитан III ранг Мирослав Трифонов е роден в гр. Левски през 1967 г. Той е възпитаник на военното музикално училище, завършил е през 1986 г.

Кандидатства по препоръка на своя учител. Родителите му не приемат неговия избор, особено майка му. Постъпва да се обучава там през 1982 г., когато все още не е навършил 15 г. Завършва като първенец на випуска. Явява се на конкурс за военни диригенти във военния диригентски факултет към Московската държавна консерватория заедно с още 13 кандидати и го печели.

 

Всички музиканти работят с една цел, това е овладяването на музиката, която им е предоставена за изпълнение. Всички са завършили музикални образования, имаме много колеги, които са завършили сержантското средно музикално училище в София, което е създадено целенасочено за попълване на състава на военните оркестри в България, които бяха наистина много през годините до 2000 г. След закриването на военното музикално училище за попълването на всички оркестри се обявяват конкурси и при нас постъпват музиканти от гражданските музикални училища и академията. Нашият оркестър основно през последните години се попълва от кадри, завършили висше музикално образование. Това оказва огромно влияние върху репертоара и начина на работа на оркестъра. 

Преди 15 и повече години една концертна програма се работеше за един много по-голям период, докато сега с този подновен състав, който е и високо професионално подготвен, много бързо стават нещата, казва още диригентът на флотския ни оркестър. 

Военното музикално училище беше профилирано и наистина подготвяше кадри предимно за военните оркестри. От друга страна, при завършването на випуск от това училище не всички хора са еднакви и не всички са достигнали нужното професионално ниво, но, така или иначе, за тях има назначение и те стават музиканти, независимо дали са добри, или не са добри. Докато в случая, сега, когато вече се обявяват конкурси, ние имаме право и възможност за избор на музиканти, казва още капитан III ранг Трифонов.

Основната ни работа е участията в национални и местни празници и ритуали. През последните години имаме много богата концертна дейност не само във Варна и крайбрежните градове. Участваме активно и в празниците, които са организирани от общината. С гордост мога да кажа, че и според старите варненци, а и според общия профил на публиката ни ние сме една от емблемите на Варна и сме единствената жива емблема на града, която е останала в продължение на 120 г., откакто оркестърът е преместен в морската столица. За нас това е високо признание за всичко, което правим и за флота, и за обществеността, допълни диригентът на флотския ни оркестър. 

Пазя в архивите ми едно писмо от композитора Добри Христов. При церемонията по погребението на Мустафа Кемал Ататюрк през 1938 г. в страната ни е имало около 100 военни оркестъра. Именно нашият, флотският оркестър, е бил препоръчан да вземе участие в делегацията, водена тогава от военния министър. Изводите, които са направени, са, че нашият оркестър наравно с оркестъра на Лейбгвардейския конен полк в София, който по онова време е бил най-елитният военен оркестър, е бил „най-стъкмен“, категоричен е флотският диригент. 

До 1920 г. диригентите на нашия оркестър са били чехи. Първият българин, който застава на диригентския пулт на нашия оркестър, е Димитър Хараламбиев. Неговите наследници са Александър Наумов, Георги Попов, Яким Попилиев и др. Всички те са били с академично образование и повечето от тях са завършили елитни консерватории в чужбина, основно в Прага, Букурещ и др. Нивото е било много високо, отбелязва капитан III ранг Мирослав Трифонов. 

Наследник на музикалната школа „Чайковски“
3Военното музикално училище в София беше сержантско средно училище. То е създадено наред с другите военни сержантски училища в Горна Оряховица и Велико Търново, Долна Митрополия и мичманското училище. То оцеля най-дълго. Наследник е на музикалната школа „Чайковски“, която също е подготвяла музиканти за военните оркестри.

Командният състав на военното музикално училище основно са били музиканти и военни диригенти. 

Офицерите са основно от общовойсковия профил на военното училище във Велико Търново. Преподавателите са били висококвалифицирани. Повечето са от самото основаване на училището и са били впоследствие професори в музикалната академия в София и по Европа.

 Първият капелмайстор е Франц Минарек
Оркестърът на флота е създаден през 1884 г. За рождена дата е приет 28 февруари, когато е назначен и първият щатен капелмайстор – Франц Минарек, чех по националност, както и повечето военни капелмайстори по това време. Те основават военномузикалната школа. Във военните оркестри ръководителите са били предимно чехи, защото тогава България все още няма такъв вид военни формирования. 

Първоначално оркестърът е придаден към Дунавската флотилия в Русе, защото по това време военен флот на Черно море не е имало. Оркестърът престоява там 15 г., след това заедно с щаба на флота е преместен във Варна и вече 120 г. домува в морската ни столица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани