Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От София папата призова за мир на земята

[post-views]
От София папата призова за мир на земята

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна на българска земя Негово Светейшество папа Франциск. Българският премиер първи приветства Светия отец с добре дошъл у нас, а четири деца в народни носии му подариха цветя. Премиерът и папа Франциск проведоха среща, на която беше обсъдено доброто състояние на установените отношения и диалог между България и Светия престол, както и тяхното активизиране през последните години.

Официалното посрещане на папата се състоя на площада пред президентството, където държавният глава Румен Радев поздрави високия гост.  Фото: Красимир Тодоров
Официалното посрещане на папата се състоя на площада пред президентството, където държавният глава Румен Радев поздрави високия гост. Фото: Красимир Тодоров
Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят – Негово Светейшество Папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви, заяви министър-председателят Борисов. Мотото, под което мина визитата на Светия отец у нас, е „Мир на земята“. Папа Франциск пристигна в България с папска свита от 35 души – най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията от Ватикана е още по-високо от обичайното за такива посещения. Това е 29-ото апостолическо пътуване на папа Франциск, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо. Това каза Негово Светейшество папа Франциск в началото на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, който го посрещна с церемония на летище София.

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна Негово Светейшество папа Франциск на правителствения ВИП на летището в София. – Снимка от официалния сайт за посещението на папата в България.
Папата пристигна в България със своя екип от кардинали и помощници, всеки от които имаше определена задача по време на визитата. Папата пристигна в България със своя екип от кардинали и помощници, всеки от които имаше определена задача по време на визитата.
С най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания, благодарение на своите морални и духовни добродетели, на църквата и кирилицата, на вярата и знанието, каза в словото си президентът Румен Радев.

Патриарх Неофит и Синодът също приветстваха високия гост
В Синодната палата се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП с папа Франциск. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му.

Папа Франциск се срещна и с българския патриарх Неофит, въпреки, че официално БПЦ не се включи в мероприятията, предвидени по време на височайшата визита от Ватикана.  Снимка от официалния сайт за посещението на папата в България.
Снимка от официалния сайт за посещението на папата в България.
От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели, каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит. 

Тази среща, която толкова много исках, идва след тази на свети Йоан Павел II с Патриарх Максим по време на първото посещение на Епископ на Рим в България и следва стъпките на свети Йоан XXIII, който през годините, прекарани тук, толкова се привърза към този „простодушен и добър“ народ, оценявайки неговата честност, трудолюбие и достойнство в изпитанията, каза пред патриарха и синодалите ни папа Франциск. 

Колко християни в тази страна понесоха страдания заради Исусовото име, особено по време на гоненията от миналия век! Икуменизмът на кръвта! Те разнесоха нежен аромат в Земята на розите. Преминаха през тръните на изпитанието, за да разпръснат уханието на Евангелието. Разцъфнаха на плодородна и добре обработена почва, сред народ, богат на вяра и неподправена човечност, който им даде здрави и дълбоки корени, каза още папата. 
Благодарен съм на Ваше Светейшество и на Светия Синод за това благоволение.  Също в нашите отношения свети свети Кирил и Методий ни напомнят, че „известно различие на обичаи и нрави не противоречи ни най-малко на единството на Църквата“ и че между Изтока и Запада „различни богословски формулировки нерядко се допълват, вместо да си противоречат“, каза още папа Франциск. 

Срещата завърши с благопожелания и вдъхновение от Пасхалната радост. След приема в Св. Синод папа Франциск посети Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и се поклони пред Северния олтар на Храм-паметника, носещ името на светите братя Кирил и Методий.

За първи път светият отец се помоли за мир не от Ватикана
IMG_7220Молитва за мир, диалог, милосърдие и любов и призив срещу всички форми на егоизма и безразличието, отправени от папа Франциск в присъствието на духовни водачи от редица други религии, изповядвани в
България, увенчаха в понеделник последния ден от посещението му у нас. 

Светият отец, който за първи път се помоли за мир, извън пределите на Ватикана, събра лидерите на еврейската и арменската църкви, на мюсюлманското изповедание, но не е от Българската православна църква. Присъстваха и представители на правителството на столичния площад „Независимост“. Над 200 бяха официалните гости на събитието, сред които президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Марияна Николова, министри, депутати, кметът на София Йорданка Фандъкова и други. Хиляди граждани и гости на София бяха дошли въпреки дъжда. Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове, каза Негово Светейшество папа Франциск преди да отпътува от страната ни. Продължавайте да изграждате мир, сейте добро. С тези думи се разделихме с папа Франциск.
Апостолическото пътуване продължи в Република Северна Македония. 

REGINA COELI на площад „Свети Александър Невски“

Папа Франциск поздрави представителите на институциите и беше достъпен и за високопоставените лица, и за гражданите, които го приветстваха навсякъде, където се появяваше. Фото Красимир Тодоров
Папа Франциск поздрави представителите на институциите и беше достъпен и за високопоставените лица, и за гражданите, които го приветстваха навсякъде, където се появяваше. Фото Красимир Тодоров
С тези думи от древни времена по тези български земи християните – православни и католици – си разменят пожелания в пасхално време. Те изразяват голямата радост от победата на Исус Христос над злото и над смъртта. 
Сега се обръщаме към Блажената Дева Мария, Царица на Небето и Земята, да се застъпва пред възкръсналия Господ, за да дари на тази обична земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи, в която, отвъд културните, религиозни или етнически различия, да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същ Баща. Нашият призив се изразява с раннохристиянската молитва Царице Небесна. Правим го тук, в София, пред иконата на Богородица от Несебър-Врата небесна, толкова скъпа на моя предшественик свети Йоан XXIII, който започнал да я почита тук, в България, и я е носил със себе си до смъртта си, каза папа Франциск по време на молитвата.

Децата получиха лично от понтифика първото си причастие
Папа Франциск посети бежански център „Враждебна“ и разговаря с бежанци и техните деца. Вашия път не винаги е хубав и е белязан от болката от напускането родината и опитите да се преместите в една друга родина. Но винаги има надежда, отбеляза светият отец. По-късно той отслужи Света литургия и даде първо причастише лично на деца д църквата „Пресвето сърце Исусово“ в гр. Раковски. 
На всички ви отправям хубавия поздрав, който звучи и във вашата страна в това Великденско време: „Христос Възкръсна!”. Този възглас е израз на радост на нас като християни, като на ученици на Исус, защото Той, Който дари живота си от любов, умирайки на кръста, за да унищожи греха, е възкръснал и ни направи осиновени чеда на Отца. Щастливи сме, че Той е жив и е присъстващ сред нас днес и винаги, каза папата.

Скъпи деца, щастлив съм, че споделям с вас този важен момент, помагайки ви да срещнете Исус. Изживявате наистина един ден на приятелство, на радост, на братство и на близост между вас и с цялата Църква, която именно в Евхаристията изразява братското общение на своите чеда. Нашата лична карта е тази: Бог е наш Баща, Исус е наш Брат, Църквата е нашето семейство, ние сме братя, нашият закон е любовта, обърна се светият отец към децата в храма в град Раковски, наричан още католическата столица на България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани