Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

[post-views]
Парламентът одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

10-voenni uraaНародното събрание одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2018 г. Основният извод в него е, че въоръжените сили са в състояние да изпълняват трите мисии на българската армия за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната, но с ограничения. 

Най-съществените ограничения са при изпълнението на по-специфичните и по-комплексните задачи, се казва в доклада.  Проблемите са свързани с разполагаемия ресурс, състоянието на въоръжението и бойната техника и сроковете за реализация на проектите за модернизация. Запазват се високи нивата на некомплекта от военнослужещи, но усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав започват да дават резултат. Увеличението на заплатите на военнослужещите и очакваното следващо увеличение се отразяват положително върху мотивацията.

През 2018 г. са проведени 301 учения или с 4% повече от предходната година. В изпълнение на мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“ през 2018 г.  около 1 400 военнослужещи участваха в 11 различни мисии и операции зад граница.  През миналата година въоръжените сили проведоха 103 операции в подкрепа на населението при бедствия с участието на около 730 военнослужещи и 230 единици техника.  Проведени са и 85 операции по неутрализиране на невзривени бойни припаси.

Разходите за отбрана през миналата година са били над милиард и половина и  представляват 1,48%  от БВП.  Националния план е до 2024 разходите да се повишат до 2 процента от БВП.

Най-ново

Единична публикация

Избрани