Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пълна забрана на абортите в американския щат Алабама

[post-views]
В Германия арестуваха десен екстремист за смъртоносна атака преди три десетилетия

sudАмериканският щат Алабама прие законопроект, който забранява абортите. Според закона, смятан за един от най-стриктните в страната, единственото изключение, което може да се направи е, ако е застрашен живота на майката.
Сенатът на щата Алабама одобри закона с 25 гласа „за“ срещу шест против. По време на дебатите законодатели отхвърлиха предложението да могат да се правят изключения при случаите на изнасилване или кръвосмешение.

Законът предвижда тежки наказания за лекарите. До 10 години затвор за медицинско лице, което се опита да направи аборт, и до 99 години зад решетки ако процедурата е била успешна.

Законът пощадява жените, които не подлежат на наказателна отговорност.

За да влезе в сила новия закон трябва да получи първо подписа на губернатора на щата Алабама Кей Айви, която подкрепя мярката.

Привържениците на закона очакват той да бъде блокиран от федералния съд и така крайната дума да е Върховния съд, където доминират консервативните магистрати.

Алабама е 16 щат, който въвежда промени по отношението на закона за абортите.

Според проведено през 2018 г. социологическо проучване близо 58 на сто подкрепят правото на абортите, докато  37 процента са против.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани