Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След 17 години издирване най-накрая заловиха политическия лидер на ЕТА

[post-views]
След 17 години издирване най-накрая заловиха политическия лидер на ЕТА

ETAИспания обяви, че е задържала бившия политически лидер на баската сепаратистка организация ЕТА. Хосе Бенгоечеа е арестуван при спец операция на испанската и френската полиция, се казва в съобщението на испанското вътрешно министерство.

Хосе Бенгоечеа познат още, като  Хосу Тернера е издирван от 2002 година. През последните 17 години всички опити за залавянето му завършват с провал.

Срещу него има повдигнати редица обвинения, като най-тежкото от тях е в престъпления срещу човечеството.

В съобщението на испанското министерство на вътрешните работи се казва, че Хосу Тернера е бил задържа при съвместна спец акция на Гражданската гвардия на Испания и френските разузнавателни служби в малкото градче Саланш в източната част на Френските Алпи.

Обвиненията срещу Тернера датират от 1987г, когато ръководената от него организация поема отговорността за бомбения атентат срещу гвардейска казарма в Испания. При атаката загиват 11 души, включително и пет деца.

До преди няколко години създадената през 1959 баска сепаратистка организация ЕТА се смяташе за една от най-опасните терористични групировки в Европа. Организацията прекрати огъня през 2011г, но остана активна, до 2018г, когато официално се саморазпусна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани